Zvonuri demontate. Nu există dovezi că vaccinul împotriva Covid-19 reduce fertilitatea
Oamenii de știință au reacționat în urma mai multor mesaje apărute în mediul online, conform cărora vaccinul produs de Pfizer poate provoca infertilitate la femei sau poate face organismul să distrugă placenta, conform BBC.
Nu există „niciun mecanism biologic plauzibil” prin care vaccinul să afecteze fertilitatea, a declarat Lucy Chappel, profesor în obstetrică la King's College London.
În mediul online a fost distribuit un paragraf dintr-un studiu timpuriu publicat de guvernul britanic, care cataloghează drept „necunoscute” efectele pe care Pfizer le are asupra fertilității.
Între timp, informațiile au fost actualizate și explică foarte clar că testele clinice efectuate pe animale nu au relevat probleme reproductive de orice fel.
Având în vedere terminologia medicală utilizată, au apărut și confuzii. Dacă oamenii de știință spun că „nu există dovezi”, se referă la faptul că nu există studii clinice de lungă durată în ceea ce privește acest vaccin – dar asta nu înseamnă că nu există deloc informații sau că există riscuri.
De asemenea, s-a demonstrat că infectarea cu Covid-19 poate afecta fertilitatea. Așadar, există un risc mult mai mare de infertilitate în urma infectării decât în urma vaccinării.
Un alt zvon nefondat privind vaccinul anti-Covid este acela că determină corpul să distrugă placenta, din cauza faptului că are în compoziție proteine găsite și în placenta.
Astfel, vaccinul ar antrena corpul să distrugă placenta în mod similar cu modul în care este antrenat să distrugă Covid-19.
Acest lucru a fost de asemenea demontat de oamenii de știință. Întradevăr, vaccinul conține proteine similare celor folosite în dezvoltarea placentei, dar nu sunt suficient de asemănătoare încăt să deruteze corpul.