Zi neagră pentru România, după numărul record de infectări cu coronavirus. Copiii, în pericol
Your browser doesn't support HTML5 video.
În jur de 8.000 de persoane sunt internate, iar activitatea unor spitale este afectată, pentru ca tot mai mulți medici și asistenți au facut COVID. Autoritățile caută soluții pentru ca personalul medical să fie testat la intrarea în tură. Pe de altă parte, în România a început vaccinarea copiilor care au împlinit cinci ani.
Ambulanțele aduc aproape permanent pacienți în centrele de evaluare. În total, în spitale sunt 7.348 de bolnavi cu infecția Covid.
Pacient: ”Durere în spate, tuse, am stări febrile.”
34.255 de persoane au aflat ca au un test pozitiv in ultimele 24 de ore. Aproape 5.000 dintre bolnavi sunt din București.
De la o zi la alta tot mai multi medici și asistente se îmbolnăvesc, iar cei care nu au virusul trebuie să suplinească munca celor bolnavi. Din lipsă de personal activitatea medicală este afectată în unele secții ori chiar în toată unitatea sanitară, cum este cazul Spitalului Witting din Capitală.
În prezent, în spitale sunt 131 de focare, iar 1.448 de medici și asistenți au boala.
Beatrice Mahler, managerul Marius Nasta: ”Săptămâna trecută erau 20, acum sunt 34. Cred că va fi și mai greu.”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ''O să căutăm o soluție rapidă pentru ca în zilele următoare să înceapă testarea regulată a personalului medical când intră în serviciu. La DSP-urile unde e nevoie de personal vom apela la universitățile de Medicină sau ca în alte țări să vină la lucru.”
Având în vedere modul agresiv în care se transmite varianta Omicron, peste jumătate din populația lumii va trece prin infecție în perioada următoare, a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Adrian Mocanu, medic pneumolog Marius Nasta: ”Sunt manifestări de ceea ce numim noi infecție acută de căi aeriene, spre deosebire de tuse, oboseală, stări de astenie, dureri musculare, care erau caracteristice valului Delta.''
Din păcate, de marți până miercuri 94 de români au fost uciși de Covid-19. Pe lista celor dispăruți se află și un bebeluș de trei luni.
În unitățile sanitare sunt tratați 667 de copii.
Tudor Ionescu - manager Spitalul de Pediatrie Pitești: ''Valurile celelalte le-am trecut cu mare ușurință, dar de data aceasta se pare că cei mai mult afectați sunt copiii."
În paralel, în România a început vaccinarea copiilor care au între cinci și 11 ani.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: ”Trebuie să ne protejăm copiii. Sunt studii care arată că la cei care trec prin Covid riscul de a face diabet de tip 1 este de două ori mai mare.''
Copiii primesc două doze de ser Pfizer la interval de 21 de zile.