Zeci de mii de infecţii respiratorii în toată ţara. 5 oameni au murit de gripă
Your browser doesn't support HTML5 video.
În total, sunt peste 50.000 de bolnavi. Foarte afectaţi sunt şi copiii, iar în camerele de gardă unul din doi este diagnosticat cu gripă. Netrataţi corect şi la timp, aceştia ajung să facă bronșite sau pneumonii. Medicii ne spun că încă ne putem vaccina.
La camera de gardă a Institutului pentru Sănătatea Mamei şi Copilului ajung în fiecare zi sunte de copii bolnavi. Cazurile grave rămân internate.
Cconf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: ''Pprintele spune a mai fost răcit, dar niciodată aşa de rău. Jumătate din testările din ultima saptămână au ieşit pozitive şi am făcut 40-50 de testări zilnic. Fereastra de oportunitate de tratament cu maximă eficienţă este 2-3 zile''
La început, gripă şi răceala pot fi confundate foarte uşor. Ambele debutează cu febră, tuse, durere în gât, strănut şi dureri de cap. Virusul gripal vine însă şi cu febra care poate ajunge la 40 de grade, dureri musculare, dureri ale articulaţiilor şi de cap, frisoane şi oboseala foarte mare, iar în 24 de ore starea general se deteriorează.
Bolnavul trebuie tratat cu medicamente anti-virale, în niciun caz antibiotice. Un tratament întârziat sau necorespunzător poate duce la complicaţii: ''pneumonii bacteriene, virale, hemoragice care pot ameninţa şi viaţa, complicaţii neurologice, mengite, encefalite'', spune dr. Simin Florescu.
Vaccinarea este cea mai sigură metodă pentru a ţine gripă la distanţă. Medicii spun că peste 70% dintre cei care se imunizează nu mai iau virusul gripal. Iar în cazul în care se îmbolnăvesc fac forme uşoare şi nu mai ajung la internare. Iar atunci când apar, reacţiile adverse nu sunt grave, spun doctorii.
Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele societăţii de microbiologie: „Alergii pasagere, roşeaţa la locul administrării, durere, o stare subfebrilă tranzitorie, dar fiind vorba de un vaccin care conţine doar fragmente de virus nu se pune problema de complicaţii”.
Este de aşteptat că numărul bolnavilor să crească de săptămâna viitoare, mai ales că vor începe cursurile în şcoli.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: medici , boli , bacterii , pacienti , raceala , antibiotice , gripa , tratamente
Dată publicare: 10-01-2019 18:11