Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Urologii de la Spitalul din Craiova nu mai pot opera. Lipsesc două substanţe din rezerva unităţii medicale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Situaţie delicată la secţia de urologie a Spitalului din Craiova! Deoarece două substanţe medicale nu mai există în rezervă spitalului şi nici în farmacii, doctorii nu mai pot intra în sala de operaţie.

 

 

Iar pacienţii sunt îndemnaţi să încerce şi ei să facă rost, din străinătate sau sunt reprogramaţi.

Medic: "Sunt 24 de intervenţii. Nu am făcut niciuna. Eu am programate trei, voi face decât una pentru că pentru două nu mai am această soluţie."

În fiecare zi, medicii urologi de la Spitalul Clinic de Urgenţă din Craiova operează doar cazurile grave. Iar zeci de pacienţi sunt reprogramaţi, din lipsă de sorbitol şi glicină - substanţe vitale pentru operaţiile endovezicale.

Pacient: "Medicii a spus că aşteaptă să vină să poată să ne opereze.” Reporter: “Aţi încercat să vă procuraţi medicamentul singur?” Pacient: “Da. Şi nu s-a găsit."

Citește și
will ferrell
Actorul Will Ferrell, transportat la spital în urma unui grav accident de mașină

Pacient: "Nu am reuşit în niciun depozit din ţară. Am o colegă în America, mi-a promis că îmi trimite, dar asta însemna mult. Am mai fost internat şi mi s-a spus după o săptămână de zăcut în pat "ba, îţi faci rost de Sorbitol, atunci te operăm."

Alţi bolnavi au făcut rost din Bulgaria ori Serbia. Medicii spun că substanţele nu sunt scumpe, costa doar câteva zeci de lei fiecare, dar se găsesc extrem de greu.

Dr. Mugur Riza, medic urolog AL SCJU Craiova: "Am mers la alţi colegi urologi şi care sigur aveau la cabinetele lor particulare sau şeful nefrologiei şi ne-au dat câteva pungi, colegial, fără preţ, fără nimic.” Reporter: “Concret, fără aceste două soluţii puteţi să operaţi?” Medic: “Nu, Enovezical, Endoscopic, nu."

Dr. Paul Tomescu, şeful clinicii de urologie a SCJU Craiova: "În ultimele 3 luni de zile activitatea chirurgicală s-a redus progresiv, am epuizat stocurile din farmacii, din alte judeţe. Managementul spitalului este cel care aprovizionează, i-am sesizat în nenumărate rânduri."

Procedura nu este însă una simplă.

Bogdan Fănuţă, directorul SCJU Craiova: "Se va face licitaţie, când se va termina licitaţia să sperăm că se va prezenta cineva astfel încât să putem cumpăra acele medicamente."

Între timp, pacienţii sunt reprogramaţi sau îndrumaţi spre alte clinici din ţară - acolo unde aparatura permite folosirea serului fiziologic, în locul celor două soluţii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult