Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un studiu confirmă un risc mai ridicat de tromboză cu vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca

Cazurile de tromboză sunt mai frecvente după vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca decât după cel de la Pfizer/BioNTech, chiar dacă rămân foarte rare, se arată într-un studiu publicat joi.

Studiu confirmă un risc deja luat în calcul de autorităţile sanitare, informează AFP, citată de News.ro.

"După o primă doză (de vaccin de la AstraZeneca), se observă un risc cu 30% mai mare de trombocitopenie în comparaţie cu o primă doză (de vaccin Pfizer/BioNTech)", se arată în studiul care a fost publicat în British Medical Journal (BMJ).

Trombocitopenia este o formă de tromboză, adică formarea unui cheag de sânge cu consecinţe potenţial mortale.

După lansarea campaniilor de vaccinare anti-Covid-19 la începutul anului 2021, a fost rapid suspectată o legătură între vaccinurile cu vectori virali - AstraZeneca şi Johnson & Johnson - şi apariţia acestor tulburări ale circulaţiei sângelui.

Citește și
astrazeneca
Studiu: Doza „booster” a vaccinului AstraZeneca generează un nivel mare de anticorpi împotriva Omicron
862 de cazuri de tromboze la un milion de persoane vaccinate cu AstraZeneca

Studiul BMJ, realizat pornind de la date sanitare a milioane de pacienţi din mai multe ţări europene şi Statele Unite, confirmă că aceste tromboze sunt mai frecvente după vaccinul de la AstraZeneca, chiar dacă frecvenţa lor rămâne slabă: 862 de cazuri la un milion de persoane vaccinate.

Riscul pare să fie crescut după prima doză. După a doua, nu există nicio diferenţă între vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech.

În privinţa vaccinului Johnson & Johnson, datele merg mai degrabă în direcţia unui risc crescut, dar nu într-un mod suficient de clar pentru ca cercetătorii să poată concluziona.

Aceste riscuri "trebuie luate în considerare la viitoarele campanii de vaccinare şi la dezvoltarea de viitoare vaccinuri", concluzionează studiul.

De fapt, AstraZeneca şi Johnson & Johnson au abandonat deja în mare parte în favoarea Pfizer/BioNTech şi Moderna, ambele ARN mesager, din ţările europene. În Statele Unite, AstraZeneca nu a fost niciodată aprobat.

AstraZeneca şi Johnson & Johnson păstrează în schimb un loc în Covax, dispozitivul de ajutor internaţional de vaccinare Covid pentru ţările mai puţin bogate.

Studiul de la BMJ vine să confirme "că toate vaccinurile (anti-Covid) sunt sigure şi eficiente", a estimat pentru AFP Sarah Pitt, microbiolog, care nu a participat la studiu, punctând frecvenţa "extrem de rară" a trombocitopeniei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult