Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tratamentul vital pentru copiii născuți prematur ar putea fi decontat de stat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Foarte mulţi bebeluşi născuţi prematur sau cu malformaţii au nevoie de un tratament pe cât de scump, pe atât de necesar.

Acesta se administrează ca un vaccin în mai multe doze, începând cu lunile de toamnă şi până în primăvară şi îi fereşte pe copii de viroze respiratorii care le pot fi fatale. Deocamdată, în Ministerul Sănătăţii se analizează posibilitatea ca medicamentul să fie decontat de stat.

Un băieţel a venit pe lume la 7 luni cu grave probleme de sănătate. După doar câteva zile a ajuns la terapie intensivă din cauza unui virus respirator. A stat acolo 3 luni. Copilul trebuie ferit de răceli pentru că starea lui se poate agrava oricând. Iar pentru că imunitatea să îi crească, doctorii i-au recomandat un tratament special.

Mihnea Popă, tatăl: "Tratamentul se administrează ca un vaccin, în lunile reci, o doză sau două pe lună în funcţie de greutatea bebeluşului. Însă o singură doza poate ajunge la 500 de euro, bani pe care mulţi oamenii nu îi au. Medicii spun din această cauză mulţi şi-au pierdut viaţa pentru că nu au avut acest tratament."

Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei TI Marie Curie: "Statul român a plătit foarte mulţi bani pentru o intervenţie în Germania, s-a întors, a făcut o infecţie şi a decedat. Nu avem mortalitate în zona copiilor vaccinaţi, este extrem de eficient, protejează viața.''

Specialiştii spun că printr-un program al Ministerului Sănătăţii, statul asigură acest tratament doar pentru pacienţii cu HIV.

Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei TI Marie Curie: ''La fel de importantă e vaccinarea nou născuţilor. Cei care sunt pe aparate mecanice, cei cu boală cronică pulmonară, cei cu malformaţii cardiac-congenitale trebuie vaccinaţi cel puţin până al 1 an'.'

Ministrul Sănătăţii a cerut un raport comisiilor de neonatologie şi pediatrie din minister. Specialiştii trebuie să stabilească ce categorii de copii ar trebui să primească tratamentul, care este numărul acestora, dar şi care ar fi costurile.

Pe de altă parte, problema vaccinurilor din schema obligatorie este încă departe de a fi rezolvată, potrivit medicilor de familie. Au primit mult mai puţine doze decât au cerut. Autorităţile promit că vor suplimenta cantităţile la sfârşitul lunii.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult