Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tratament revoluționar pentru tratarea depresiei severe. Cum funcționează un peacemaker pentru creier

Your browser doesn't support HTML5 video.

O terapie revoluționară pentru tratarea depresiei severe așteaptă aprobarea autorităților sanitare americane. Vorbim despre tehnica stimulării în profunzime a creierului cu ajutorul unor electrozi.  

Ani în șir, Emily a dus o luptă cruntă cu depresia severă.

Emily Hollenbeck, pacientă: „Mulți membri ai familiei mele au avut probleme de sănătate mintală, cu precădere depresie. De fapt, ambii părinți și-au luat viața înainte ca eu să împlinesc 30 de ani".

De teamă că le va călca pe urme, a acceptat să îi fie implantați mai mulți electrozi într-o parte a creierului responsabilă cu emoțiile.

Emily Hollenbeck, pacientă: „La început ideea m-a intimidat. E totuși vorba de o intervenție chirurgicală la nivelul creierului. Dar mi-am dat seama că încercasem deja toate soluțiile fără rezultat”.

Electrozii sunt conectați la un dispozitiv ascuns sub piele, în zona pieptului.

Citește și
depresie
Cifre șocante: un milion de români, majoritatea tineri, suferă de depresie. De ce se adâncește în perioada sărbătorilor

Brian Kopell, medic Mount Sinai Center: „Foarte simplu spus, stimularea cerebrală în profunzime funcționează ca un pacemaker pentru creier”.

Electrozii trimit impulsuri către creier

Când specialiștii consideră că este nevoie, electrozii trimit impulsuri către creier. Electrostimularea ajută întrucât „înțelege” limbajul creierului. Neuronii comunică între ei folosind semnale electrice și chimice. Depresia întrerupe acest circuit, însă electrozii îl repară.

Emily Hollenbeck, pacientă: „Dacă nu aș fi primit acest tratament, sunt sigură că nu aș fi fost în viață acum”.

Emily se simte mai bine după tratament, însă primește și medicamente. Dispozitivul ei transmite informații către spitalul din New York, unde este studiată această terapie. În plus, pacienții le spun regulat medicilor cum se simt.

Emily Hollenbeck, pacientă: „Este extraordinar faptul că am din nou spontaneitate și interesul de a face diverse lucruri”.

Specialiștii de peste Ocean sustin că stimularea în profunzime a creierului ar putea ajuta trei milioane de americani care se confruntă cu depresia severă. Această terapie este folosită cu succes în cazul celor diagnosticați cu boala Parkinson sau epilepsie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult