Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Transplant de inimă, pus în pericol din cauza transportului. Soluția propusă de medici

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un nou record a fost stabilit în țara noastră. Este vorba despre două transplanturi de inimă într-o săptămână, patru de la începutul anului.

Sâmbătă, un pacient de 49 de ani a primit la Institutul Inimii din Târgu Mureș o nouă șansă la viață, după ani de suferință.

Inima, prelevată de la un bărbat din Oradea, a ajuns cu greu la bolnav din cauza condițiilor meteo.

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că astfel de situații nu ar trebui să apară, pentru că pun în pericol intervențiile de transplant, oricum insuficiente.

Donatorul, un bărbat de 40 de ani din Oradea, a intrat în moarte cerebrală din cauza unei hemoragii masive, iar familia lui a luat decizia care a dus la salvarea altor vieţi. Inima omului a ajuns la un pacient aflat la Insitutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş. Transportul cordului a ridicat însă probleme.

Puiu Popescu, medic UPU: "Acest cord a fost transferat cu un elicopter până în apropierea oraşului Târgu Mureș, de unde a fost preluat de o ambulanţă. Din cauza condiţiilor atmosferice, elicopterul de la Jibou nu a putut să ajungă mai aproape de 20 de kilometri de oraşul Târgu Mureş."

Citește și
belgieni
Doi criminali periculoși, căutați în Europa, au vrut să se stabilească în România. Cum au fost prinși
Medic: De doi ani aștepta o inimă

 

Pentru pacientul în vârstă de 49 de ani, acest transplant reprezintă o nouă şansă de a trăi, în condiţiile în care viaţa lui atârna de un fir de ață.

Sorin Pâscan, medic anestezist: "Singura emoţie pe care am avut a fost apropos de timpul în care cordul a ajuns la noi. Din fericire ne-am încadrat la limita în timpul prevăzut." Prof.dr. Horaţiu Suciu, şef clinica de chirurgie cardiovasculară: "De doi ani aştepta un cord, era la capătul resurselor, cu internări repetate în clinica noastră de cardiologie şi ne bucurăm că a fost disponibil un cord."

Bărbatul va sta două săptămâni la terapie intensivă, atent supravegheat de doctori.

Pe de altă parte, medicii vorbesc despre transportul organelor donate, care riscă să nu ajungă la timp pentru a fi transplantate. Şi spun că o soluţie ar fi introducerea unor avioane de mici dimensiuni, special folosite pentru astfel de cazuri. România a avut un asemenea serviciu, dar a fost desfiinţat în urmă cu 30 de ani.

Prof.dr. Radu Deac, medic chirurg: "Primim mesaje de la piloţii care au zburat pe aceste avioane, care sunt acum în străinătate şi servesc altor ţări, că ar dori să revină, să zboare şi să rezolve această problemă fundamentală."

Prof.dr. Horaţiu Suciu, şef clinica de chirurgie cardiovasculară: "Noi ţinem relaţia cu Croaţia, Ungaria, țări cu număr mare de transplant pe an. Nu s-au plâns că nu au mijloace de transport. Fiind în Eurotransplant, prelevează din Germania şi transplantează în Croaţia sau invers."

Cumplit este că pe lista de aşteptare se află cel puţin 25 de români care au nevoie de o inimă nouă chiar în aceste clipe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult