Tragediile nu ne-au învățat nimic. Care este situația spitalelor pentru arși din țară
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deși răniții au un drum greu de parcurs și după externare, statul român nu le-a pregătit nici un loc pentru recuperare, iar medicii sunt nevoiți să facă improvizații pentru a-i trata.
Un prim centru urmează să fie amenajat la Timișoara la sfârșitul anului viitor.
La patru ani de la tragedia de la Colectiv, autorităţile lasă încă vieţile marilor arşi la voia sorţii. Chiar dacă trec de perioada critică, pacienţii au nevoie de recuperare. În România nu exista însă nicio clinică specializată, aşa că medicii recurg la diverse artificii pentru a-i putea îngriji.
Gheorghe Nodiți, medic: „Sunt trei module: acuţi, subacuţi şi cronici. Cronicii sunt cei care intră în perioada de reabilitare, dar şi aceştia necesită intervenţii chirurgicale corectoare, avem primele module, dar nu îl aveam pe al treilea.”
Situaţia este similară şi la Clinica de Mari Arşi de la Iaşi.
Diana Cimpoeșu, medic şef UPU SMURD Iaşi: „Un astfel de caz am avut în clinică, o femeie tratată la Viena şi care a revenit la Bârlad, dar avea nevoie de multă terapie funcţională. A fost internată şi tratată în clinica de chirurgie plastică."
Speranţe pentru recuperarea marilor arşi se întrevăd abia la finele anului viitor, când vor fi amenajate primele 7 locuri la Clinica de Recuperare şi Balneologie din Timişoara, o investiţie de 5 milioane de euro din fonduri europene.
Olimpia Oprea, manager Spitalului Municipal Timişoara: „În Timişoara exista unitatea de mari arşi de unde noi putem să îi preluăm după ce trec de fază critică sau după faza post critică, putem să îi preluăm în clinica noastră pentru recuperare."
În lipsa centrelor de recuperare, o tânără din Satu Mare rănită grav de o explozie acum câteva luni a ajuns din nou la spital cu febră şi dureri, la scurt timp după externare.
Andrea Bota, sora pacientei arse: „Pe biletul ei de externare scrie că este complet vindecată şi trebuie să facă chinetoterapie într-un centru specializat, centru specializat care nu exista în România pentru aceşti arşi. Noi ca familie nu putem să susţinem financiar o recuperare în străinătate"
Anul trecut, doar într-o singură lună, România a avut 76 de pacienţi cu arsuri grave, cel mai mare număr din Uniunea Europeană, potrivit datelor făcute publice de fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea.