Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tot mai mulți români se tratează singuri. Câte miliarde au câştigat farmaciile anul trecut

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ajutate de oamenii care cumpără tot mai multe medicamente și suplimente fără să meargă la medic, farmaciile au devenit afaceri înfloritoare în România.

În 2018, au avut o cifra de afaceri aproape dublă față de acum zece ani. În aceeași perioadă, peste 13.000 de oameni au fost angajați în acest domeniu, cu încasări considerabile.

Farmaciile din România au intrat în 2020 cu cele mai bune rezultate din istorie. Potrivit estimărilor companiei de consultanță Frames, sunt peste 4.000 de firme în domeniu, iar în 2019, au depășit marja de 20 de miliarde de lei, cu un miliard mai mult decât în 2018. Mulți români recunosc că intră des în farmacii.

Reporter: „Singură le luați?”

Femeie: „Da.”

Citește și
sanatate
Noi măsuri anunţate de ministrul Sănătății. Ce planuri are cu rezidențiatul

Reporter: „Practic, vă autotratați.”

Femeie: „Da, de cele mai multe ori, da.”

Reporter: „De ce?”

Femeie: „Cred că din comoditate, să nu mă mai duc la doctor."

Femeie: „Uneori și recomandat de medic, dar uneori și autodidact. Și, și."

Reporter: „Se duc mulți bani pe medicamente?”

Bâtrăn: „Cam zece milioane, o mie de lei pentru amândoi."

De altfel, față de 2010, afacerile din sectorul farma s-au dublat. În multe orașe, 2-3 farmacii supraviețuiesc chiar una lângă alta și nu duc lipsă de clienți.

O mare parte din încasări se datorează suplimentelor, tot mai solicitate.

Farmacistă: „În ultima vreme s-a observat o creștere a numărului de clienți în farmacie, care vin să solicite medicamente fără rețetă."

Farmacistă: „Facem multe preparate, având spitalul și policlinica aproape de noi. Facem și niște creme care sunt cunoscute deja. Fidelizăm clienții care vin lunar la noi. Avem și vaccinurile antigripale ce sunt la mare căutare, plicuri, pastile. Vitamina C pentru imunitate se caută foarte mult."

Medicii spun, însă, că românii găsesc mult prea des singuri leac pentru orice tip de durere, fără să mai ceară un sfat avizat.

Ionuț Nistor, Spitalul Parhon Iași: „Amânăm momentul unui diagnostic. Avem mai degrabă frica de doctor și neîncredere. Considerăm că prima soluție este să ne tratăm singuri, dar această decizie ne poate costa."

Potrivit studiului Frames, farmaciile au angajat în 2018, aproape 40.000 de salariați, cu peste 13.000 mai mulți decât în 2010.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult