Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Testul rapid din salivă pentru coronavirus a ajuns și în România. Nu este pentru uz casnic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Testul rapid din salivă pentru coronavirus, recent autorizat pe piaţa europeană, este disponibil şi în ţara noastră.

Rata de eficiență se apropie în mod rezonabil de cea a testului de laborator, însă depinde direct de respectarea momentului optim al recoltării şi a instrucţiunilor de folosire. Față de acum câteva luni, există pe piaţă şi mai multe tipuri de teste rapide din sânge. Atenţie, în continuare aceste dispozitive se adresează strict profesioniştilor.

Testele rapide din secreţii nazale şi faringiene au fost autorizate recent de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Oferă un rezultat aproape sigur chiar şi la două zile post-infecție.

Probele se prelevează din nas, unde virusul ajunge cu 3 zile mai devreme decât în gât. Se pun într-un mediu de lucru, iar rezultatele vin în 15 minute.

În paralel, producătorii din Belgia, Franţa şi Marea Britanie au primit permisiunea să vândă în Comunitatea Europeană mai multe de teste de sânge. Şi teoretic sunt tot mai fiabile, în doar 10 minute. Îţi arată dacă eşti spre final sau dacă ai trecut de infecţie şi ai anticorpi. Acurateţea e până la 99%, la o lună însă după testul pozitiv.

Citește și
judete rata de infectare 9 decembrie
Rata de infectare a crescut în Capitală. Constanța se află pe primul loc

Atenţie, toate testele aflate pe piaţa noastră - în jur de 10 - pot fi vândute exclusiv profesioniştilor din sănătate- medici şi asistenţi ori reprezentanţi ai clinicilor, cabinetelor, căminelor pentru vârstnici şi caselor de copii. Autorităţile le cer operatorilor economici să se asigure că toţi clienţii lor sunt unităţi medicale ori profesionişti în domeniu.

Până acum, doar în Statele Unite sunt teste rapide covid autorizate pentru uz la domiciliu. De ce Comunitatea Europeană a restricţionat până acum permisiunea la personal cu pregătire medicală? Pentru că vorbim despre o recoltare de produse biologice. Pentru acesta, care testează şi dacă ai o infecţie activă, şi dacă ai anticorpi, e nevoie numai de două picături de sânge. Dar prelevarea se face prin înţepare cu o lansetă, deci e invazivă. Trebuie făcută cu mănuşi, respectând neapărat regulile de dezinfecţie. Şi, pe cât ar părea de inofensiv, nici băţul de exudat nu e inofensiv. Trebuie să ştii anatomia nasului, ca să nu obţii un rezultat fals negativ, ci pe cel real, dar în siguranţă.

Până acum, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a cumpărat teste rapide de sânge pentru compartimentele sale. Ministerul Sănătăţii nu are în plan deocamdată achiziţii şi pentru alte secţii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult