Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Testul de respirație care depistează cancerul are o precizie de 90%. Metoda este în curs de testare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mai multe tipuri de cancer ar putea fi depistate, în viitor, cu ajutorul unui test de respirație. O echipă de medici și oameni de știință din Marea Britanie lucrează la o astfel de metodă. Testele clinice realizate până acum au arătat o precizie de 90%.

O astfel de tehnică - dezvoltată pentru a fi pusă în aplicare în cabinetul medicului de familie - ar putea arăta dacă un pacient are cancer.

Metoda seamănă cu procedura de testare a șoferilor pentru alcoolemie. Secretul este în aceste tuburi metalice, care captează vaporii din respirația pacientului. Probele ajung apoi într-un laborator, pentru analiză.

Dr. James Ellis, cercetător Imperial College London: „Aici avem eșantioanele cu testele de respirație ale pacientului, pe care le-am pus în acest aparat pentru de a fi analizate. Acest aparat termic le va încălzi și va extrage compușii volatili, pe care i-am colectat din respirația pacientului.”

Tehnica vizează în primul rând detectarea cancerelor intestinale, inclusiv a celor de esofag, stomac, pancreas și colon.

Citește și
ecografie mamara
Aproximativ 90% dintre nodulii mamari nu înseamnă cancer, dar trebuie supravegheați

George Hanna, șeful Secției chirurgie și cancer Imperial College London: „Tumoarea sau mediul din jurul tumorii produc metaboliți. Unii dintre acești metaboliți pot fi detectați în faza gazoasă, iar noi îi numim „compuși volatili”. Acești compuși volatili provin din jurul tumorii și ajung în plămâni, apoi în respirație. Astfel, detectarea acestor compuși oferă un indiciu cu privire la tipul de cancer și dacă un pacient are sau nu cancer.”

Scopul principal al acestei tehnologii va fi acela de a simplifica procedurile pentru pacienții bolnavi de cancer, care în prezent trebuie să se supună unor teste costisitoare și de durată. În schimb, cele de respirație vor oferi răspunsuri rapide.

George Hanna, șeful Secției chirurgie și cancer Imperial College London: „În fază precoce, cancerul nu dă simptome specifice. În acest stadiu este momentul în care ar trebui să se facă testul. Când pacientul are simptome, cum ar fi faptul că nu poate mânca, atunci este prea târziu.”

Specialiștii au verificat metoda pe sute de pacienți și susțin că testul de respirație are o precizie de 90%. Urmează să fie făcute și alte studii pe 25.000 de pacienți. Acestea se vor concentra pe depistarea a șapte tipuri de cancer gastro-intestinal.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult