Testul care îți arată dacă suferi de o boală neuronală
Testul, cunoscut sub numele de TDP-43 aptamer, este capabil să detecteze proteinele celulare deteriorate în probele de țesut cerebral și ar putea ajuta la diagnosticarea afecțiunii în stadiile sale incipiente.
Cercetătorii au declarat că aceste proteine sunt indicatori ai MND, care pot fi depistați înainte ca celulele să înceapă să funcționeze defectuos și să apară simptomele. Aceștia au spus că detectarea afecțiunii în stadii incipiente deschide ușa pentru tratamente mai eficiente.
„Descoperirile noastre au implicații pentru diagnosticarea și intervenția timpurie înainte de apariția simptomelor în MND. Cu o capacitate mai bună de a detecta boala, am putea diagnostica mai devreme persoanele cu MND, când medicamentele terapeutice ar putea fi mult mai eficiente”, spune dr. Holly Spence, de la Universitatea din Aberdeen, conform Mirror.
Nu există un tratament pentru MND, dar tratamentele pot ajuta la reducerea impactului acesteia asupra vieții de zi cu zi a unei persoane. Boala, care poate reduce semnificativ speranța de viață, este cauzată de o acumulare de proteine în creier care se aglomerează, ceea ce face ca celulele să nu mai funcționeze bine. Simptomele provoacă slăbiciune, care se înrăutățește în timp.
Testul de laborator „aptamer” funcționează prin identificarea unor aglomerări anormale de proteine într-o mostră de țesut cerebral prelevată de la un pacient în timpul unei biopsii.
Cercetătorii au declarat că testul lor ar putea detecta indicatorii de MND mai devreme și cu o sensibilitate mai mare decât metodele utilizate în prezent.
„Acest instrument "țintește" proteina bolii și ne permite să vedem unde se acumulează aglomerările toxice în organism. Poate face acest lucru pentru cantități mult mai mici de proteine ale bolii și cu o acuratețe mai mare decât până acum”, a declarat dr. Jenna Gregory, de la Universitatea din Aberdeen.