Sute de craioveni merg zilnic să se testeze gratuit la Spitalul Județean. Testele PCR, cumpărate cu bani europeni
Your browser doesn't support HTML5 video.
Numărul îmbolnăvirilor s-a dublat față de ziua anterioară și vine cu creștere semnificativă în rândul copiilor: peste 3000. Puţin peste 300 sunt în spitale, însă medicii spun că nu au forme grave.
Sunt de două ori mai multe cazuri noi în doar 24 de ore. Creşte îngrijorător şi numărul deceselor. Marți au fost raportate 70 iar numărul celor internați în spitale a trecut de 4.700.
În Craiova, sute de oameni merg zilnic să se testeze gratuit la Spitalul Județean, care a cumpărat cu bani europeni 80 de mii de teste PCR.
Bărbat: ''Am simptome în sensul că îmi curge nasul - vreau să îmi protejez familia şi colegii de serviciu''.
Femeie: ''Fiica mea s-a testat şi e pozitivă - trebuie să ne testăm cât mai mult''.
Dragoș Nicoloșu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" Craiova: ''30% din testaţi pozitivi vin să se testeze cei cu simptome pentru a putea beneficia de tratament în condiţiile în care vor fi pozitivi''.
Este o zi cu un număr record şi de copii şi adolescenţi infectaţi cu Sars-Cov-2. Peste o mie au între 0 şi 9 ani, iar peste 2000 -până în 19 ani.
De exemplu, într-un spital de pediatrie din Capitală, din 100 de teste făcute într-o zi, un sfert au ieșit pozitive. Prin urmare, crește de la o zi la alta și numărul minorilor internați. Sunt acum 337, cu 20 mai mulți decâ luni. Medicii recomandă părinților să fie foarte atenți la semne: nu doar febra, tusea, durerile în gât și răgușeala prevestesc infecția Covid. Varianta nouă poate veni și cu simptome din zona gastro.
Mihai Craiu, medic pediatru INSMC: ”Aș semnala că la copiii foarte mici putem să ne păcălim pentru că în era Omicron poate să înceapă ca o gastroenterită, mulți copii au venit cu astfel de simptome. Cred că ce va fi mai greu pentru medicii pediatri va fi peste o lună''. Cristian Oancea, manager Spitalul "Victor Babeș" din Timișoara: ”Răspândirea este foarte rapidă, ei socializează mult, nu poartă măștile cum trebuie, se joacă, interacționează și atunci răspândirea fiind foarte rapidă. De la unul, doi copii, poate să infecteze o clasă întreagă cel puțin".
În Timiş sunt 6 focare de infecție în școli. Conform autorităților unitățile de învățământ dintr-o anumită zonă pot trece în sistem online atunci când rata internărilor va trece de 75%. Din păcate, testarea rapidă în şcoli este supendată de la începutul anului după ce contractul de achiziţie a fost contest în instanţă.
Alexadnru Rafila, ministrul sănătății: ”Nu vom ţine cu dinţii şcolile deschise în ceea ce privește menținerea școlilor deschise în actualul context epidemiologic, eu cred că am luat decizia justă, în interesul acestor copii''.
Vaccinarea copiilor de peste 5 ani va începe săptămâna viitoare, din 26 ianuarie 2022.