Sute de copii bolnavi de cancer au primit testări genetice gratuite și fundițe de aur de la David Popovici
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nu au fost plătite de stat, ci de un spital privat, în cadrul unui proiect în care unități sanitare din toată țara pot trimite probele pentru a fi analizate.
100 dintre micii pacienți au primit în dar și câte o fundiță de aur, făcută din medalia pe care David Popovici a câștigat-o la mondialele de anul trecut.
Pe 3 ianuarie viața unui băiețel de 10 ani avea se să se schimbe complet. A primit diagnosticul de leucemie și de atunci a stat mai mult în spital. Medicii de la Institutul Fundeni l-au inclus într-un program de testare genetică, iar analizele au indicat cel mai bun tratamnet pentru el.
Alina, mamă: „Testarea genetică ne-a ajutat foarte mult să depistăm această genă, care ne-a permis să mergem către transplant. A avut loc și transplantul. Suntem foarte bine acum”.
În România, peste 500 de copii sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an. Testele genetice ajută la stabilirea unui diagnostic precis și a tratamentului personalizat. În cadrul unui program oferit de un spital privat, peste 250 de copii și adolescenți diagnosticați cu o boală oncologică în ultimul an au beneficiat de cele mai amănunțite analize - secvențierea genomului.
Dr. Anca Colita, manager la Spitalul Fundeni: „Pentru toate tipurile de cancer, asta este partea extraordinară a acestui program. Diagnosticul în această boală a evoluat foarte mult în ultimii 20 de ani. Dacă la început ne uitam doar morfologoc și puteam să spunem ceva, ulterior am introdus fenortiparea, am trecut la tehnicile de genetică. Acum însă cunoaștem cu foarte mare precizie leziunile din celulă, din gene, mutațiile genice”.
Analiza genomului este una dintre cele mai elaborate și precise testări și durează câteva săptămâni.
Dumiru Jardan, coordonator Laborator de Biologie Moleculară: „Trebuie să identificăm anume mutațiile și modificările care sunt importante pentru respectivul tip de cancer, care ne dau un prognostic sau un risc sau un răspuns la un tratament. Și noi trebuie să le identificăm pe toate. Uneori chestiile astea sunt destul de complicate din simplul motiv că deseori găsim lucruri neașteptate și noi”.
Câțiva dintre copiii de la Institutul Clinic Fundeni care au învins boala au avut ocazia să dea mâna cu înotătorul David Popovici. Sportivul a donat medalia pe care a obținut-o la campionatul mondial, iar din ea s-au făcut 100 de fundițe aurii care simbolizează lupta împotriva cancerului pediatric.
David Popovici: „Mă simt onorat să fiu alături de atât de mulți învingători, pentru că nu e corect ce se întâmplă și trebuie să-i ajutăm cu ce putem. Mulțumesc tuturor oamenilor implicați pentru că faceți o treabă minunată și eu nu fac decât să transmit mesajul mai departe. Trebuie să ajutăm atunci când putem. Asta este motivația mea și cred că lumea ar fi un loc mai bun dacă fiecare ne-am face partea”.
Mamă: „Ne bucurăm că am primit o bucățică din medalia unui învingător. Contează foarte mult pentru copii să primească ceva și să fie conectați cu exteriorul. Era fericită pentru că a spus că este și ea campioană, pentru că a învins boala”.
Societatea europeană de oncologie recomandă teste genetice pentru cel puţin șapte forme de cancer. În România, unele dintre aceste analize au fost incluse în legea cancerului, dar deocamdată nu sunt finanțate.