Sute de bucureșteni au fost testați pentru a vedea dacă au sau nu anticorpi Covid-19
Your browser doesn't support HTML5 video.
Prin intermediul acestei campanii, primăria încearcă să afle câți dintre locuitorii capitalei au avut infecția fără să știe și au dobândit imunitate la noul virus. În primele ore, niciunul dintre cei testați nu a primit rezultat pozitiv.
În prima zi s-au prezentat 500 de oameni.
Procedura este simplă: se recoltează o picătură de sânge din deget, ca la un test de glicemie și în doar 15 minute persoana testată află dacă are anticorpi, adică dacă a avut infecția, și a dobândit imunitate la covid-19. În felul acesta, primăria vrea să vădă cum s-a răspândit până acum noul virus în capitală. Pentru testare, primăria a selectat un eșantion de persoane din toate sectoarele și din toate grupele de vârstă. Până acum, 2000 de bucureșteni au răspuns invitației, dar, pentru a fi relevantă testarea, este nevoie de cel puțin 3884 de persoane. Voluntar: ”Cred că e important să știm dacă avem imunitate, pentru că dacă se va descoperi un vaccin, dacă nu am imunitate ar trebui să mă vaccinez, dacă am nu știu mai departe ce urmează, cred că e important să știm și pentru comunitate, să știm unde ne aflăm”. Voluntar: ”Lucrez ca polițist, am mers în ultimele două luni destul de mult prin țară și luând contact cu multe persoane cred că e normal să faci chestia asta, nu neapărat că după aia capeți o liniște interioară, că e bine să fii la fel de prevăzător”. Voluntar: Pentru mine și pentru sănătatea familiei mele, să văd ce și cum. Doamne ferește dacă o fi, văd ce-mi spun, dar sper să nu fie. Reporter: Dar vi s-a zis ce se va întâmplă? Voluntar: Nu, nu mi s-a spus. Pentru că probabil că se speria toată lumea dacă aude dacă e pozitiv ce vei face”. Pe de altă parte, dacă rezultatul este pozitiv, urmează un test de diagnostic. Pentru că există varianta ca unii să aibă încă boala, caz în care o pot transmite și trebuie să fie internați.
Vasile Apostol, Director General ASSMB: ”Ce se poate recomandA în plus peste acest test care este un test rapid, o testare psr, și de aici încolo, instituțiile statului, DSP-ul, poate institutui ancheta epidemiologică”.
Turkes Ablachim, director medical ASSMB: ”Rezultatul pozitiv semnifică că a trecut prin boală, acum specialiștii sunt în măsură să spună în ce constă această imunitate, dacă se mai poate face boala sau nu”. Informații care însă nu au ajuns la toți voluntarii
Voluntar: ”Am fost de acord să vin pentru că este spre binele nostru să știm, cum, în ce stare suntem cu sănătatea”. Reporter: ”Dar ce zice testul acesta?” Voluntar: ”Eu înțelesesem că spune gradul tău de imunitate, nu știu exact”. Reporter: ”Nu v-a explicat în ce constă testul?” Voluntar: ”Nu am întrebat, am zis că aflu la final”.
În paralel, primăria a început și o altă campanie, prin care vor fi testați 11.000 de bucureșteni, dacă sunt în prezent infectați cu Covid-19. Până acum au fost testate peste 1.500 de persoane și doar două rezultate au fost pozitive.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: arena nationala , anticorpi , bucuresteni , testare
Dată publicare: 10-06-2020 19:02