Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Suntem pe 4 în Europa la numărul cazurilor de rujeolă. Sunt încă părinți care refuză vaccinarea

Your browser doesn't support HTML5 video.

România se menține în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de rujeolă.

Potrivit Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile, în ultimul an s-au înregistrat peste 1400 de cazuri, ceea ce ne situează pe locul 4 în Uniune, după Franța, Italia, și Polonia. Specialiștii spun, însă, că deși situația s-a îmbunătățit față de acum doi ani, când eram în plină epidemie de pojar, sunt încă părinți care refuză vaccinarea copiilor.

Pe 30 septembrie se împlinesc 3 ani de când în România s-a declanşat epidemie de rujeola. Atunci s-au luat măsuri speciale, cum ar fi introducerea unei noi doze de vaccin ROR la 9 luni, pe lângă cele două obligatorii, la 1 şi 5 ani. Chiar şi aşa, unii părinţi au continuat să refuze să-şi vaccineze copiii.

Dana Popescu, medic de familie: "Unii părinţi cred că vaccinarea aduce prejudii copiilor, trendul este în scădere, dar apar zvonuri peste tot în UE nu doar la noi, că apar reacţii adverse. Aici, de exemplu, populaţia spune care nu are timp, mai ales familiile cu mulţi copii."

Pentru a-i vaccina pe toţi copiii, în unele comune medicii sunt ajutaţi de asistenţii sociali comunitari.

Citește și
Tulpină nouă de rujeolă, descoperită în România
Un băieţel de zece luni din Mehedinţi a murit din cauza rujeolei. Este al 63-lea deces

Mamă: "Am aflat de vaccinare din timpul sarcinii, de la doamna doctor. Am aflat de la dispensar, din altă parte nu avem de unde afla astfel de informaţii"

În Bacău, de exemplu, asistenta medicală din comuna Motoşeni a fost remarcată de UNICEF şi a primit felicitări pentru modul în care a reuşit să îi convingă pe părinţi să îşi vaccineze copiii. Reporter: "Înţeleg părinţii? " Liliana Hoarţa, asistenta medicală comunitara: "Unii da, unii sunt mai greu de convins, dar în general încercam să-i convingem. În general la sugari este 100% problema."

Reporter: "V-a fost teamă să îi vaccinaţi?" Mamă: "Pe de o parte da, că am fetiţă cu probleme. Am înţeles până la urmă că e spre binele ei. Şi la băiat la fel, mi-a fost frică."

În tot acest timp despre legea vaccinării nu se mai aude nimic. După ce a trecut de Senat, s-a împotmolit de aproape doi ani la Camera Deputaţilor. Petru Movilă, deputat în Comisia de Sănătate: "La fel ca alte legi, legea vaccinării a fost element de depresurizare a Ministerului Sănătăţii atunci când a apărut epidemia de gripă în România. A rămas un element de imagine şi propaganda a guvernului."

Dana Popescu, medic de familie: "Nimeni nu are tăria de a o promulga. Vaccinarea ar putea fi opţional condiţional cum e în Ungaria, unde nu poţi accesa anumite beneficii de la stat dacă nu vaccinezi copilul."

Ultimul raport european ne plasează pe locul patru în Europa ca număr de cazuri de rujeola, după Franţa, Italia şi Polonia.

Din 2016, de când a fost declanşată epidemia de rujeola, la noi s-au înregistrat 64 de decese, potrivit Institutului Naţional de Sanătate Publică.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult