Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu: Reinfectarea cu COVID după Paxlovid este de două ori mai frecventă. Joe Biden și Anthony Fauci, printre „victime”

Reinfectarea cu COVID ar surveni imediat după tratamentul cu Paxlovid, antiviralul produs de compania Pfizer, arată un studiu recent efectuat în SUA. Cazurile sunt de două ori mai frecvente față de perioada anterioară a raportărilor, susțin medicii.

Cazurile de Covid-19 revin în urma tratamentului cu medicamentul antiviral Paxlovid, după ce oamenii termină tratamentul de cinci zile cu antiviralul, iar reinfectările par să fie de cel puțin două ori mai frecvente decât știau medicii anterior, sugerează un nou studiu, potrivit CNN.

S-a înâmplat chiar și în cazul unor persoane publice extrem de cunoscute în mediul politic sau a luptei anticovid, precum președintele Joe Biden, prima doamnă Jill Biden, precum și dr. Anthony Fauci, cel care îl sfătuiește pe președinte cu privire la strategia de pandemie și dr. Rochelle Walensky, directorul Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor, (CDC). Toți au dezvăluit că s-au reinfectat cu Covid-19 după ce au terminat de luat Paxlovid, arată sursa citată.

Pe de altă parte, recuperarea după Covid-19 pare să fie, de asemenea, mai frecventă la persoanele care iau Paxlovid în comparație cu cei care nu iau antiviral.

Aceste cazuri ale unor persoane cunoscute au dus la speculații pe rețelele de socializare, conform cărora revenirea bolii ar putea să fie mai accentuată față de unele studii anterioare. Până acum, acestea au sugerat că aproximativ 5% dintre persoanele care iau Paxlovid se reinfectează.

Citește și
paxlovid, pastila pfizer
Pfizer asigură că pastila sa anti-COVID-19 este eficientă şi împotriva Omicron

În iunie, Pfizer, compania care produce Paxlovid, a publicat o analiză a datelor din studiile clinice ale medicamentului, care arată că infecțiile cu Covid-19 au revenit atât în ​grupul care a primit pastile placebo, cât și la cei care au luat Paxlovid, undeva între 2% și 7%. Studiul respectiv a constatat că reinfectarea a survenit de aproximativ două ori mai frecvent la persoanele care au luat Paxlovid decât la cele care au luat placebo.

De ce studiile anterioare nu sunt complet relevante

Un alt studiu din iunie, condus de cercetătorii de la Clinica Mayo, a raportat că numai patru pacienți din 483 – mai puțin de 1% – care au luat Paxlovid, au prezentat o revenire a simptomelor Covid-19 după tratament.

Însă, această abordare probabil nu reflectă numărul real al persoanelor reinfectate după Paxlovid, pentru că nu intră în raportări persoanele care se tratează la domiciliu, sau care nu știu că s-au infectat din nou pentru că nu au simptome, sau nu se testează din nou, arată sursa citată.

Noul studiu, condus de cercetătorii de la Scripps Research Translational Institute și de la compania de sănătate eMed, are un avantaj important în această direcție. Este unul dintre puținele cercetări care urmăresc în timp pacienții cu Covid-19, pentru a monitoriza cazurile de revenire a virusului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult