Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu. Malaria ar putea fi redusă cu 70%. Soluția găsită de cercetători

Malaria și decesele provocate de această boală pot fi reduse cu 70%, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cea mai eficace soluție ar fi vaccinarea populației înainte de sezonul ploios, pe lângă administrarea preventivă de medicamente.

Studiul s-a axat pe administrarea copiilor foarte mici, din Burkina Faso și Mali, a unui vaccin deja utilizat și a unor medicamente antimalarice în perioada anului în care aceștia sunt expuși cel mai mult, și anume sezonul ploios, când țânțarii se înmulțesc, potrivit BBC.

„A funcționat mai bine decât am crezut. Spitalele au fost mai puțin aglomerate, rata de deces a fost mai mică în ambele țări, și chiar nu ne-am așteptat să vedem asta”, a declarat prof. Brian Greenwood, membru al echipei de cercetare, de la London School of Hygiene&Tropical Medicine, care a condus procesul.

Studiul a descoperit că trei doze de vaccin și medicamentele administrate în cel mai grav sezon al malariei, urmate de o doză de rapel înainte de anotimpurile ploioase ulterioare, au controlat mult mai bine infecțiile decât schema de tratament anterioară.

Citește și
pacient spital
Bărbat din Iaşi, diagnosticat cu malarie. El călătorise în Africa, iar la revenirea în ţară a început să se simtă rău

Studiul s-a bazat pe cazurile a 6000 de copii cu vârste sub 17 luni, din Burkina Faso și Mali.

Nemulțumiri în coaliția de guvernare. Barna: “Cel mai simplu e să trântim uşa şi să plecăm acasă”

Dintre copiii care au primit doze de vaccin și medicamente, s-au înregistrat 624 de cazuri de malarie, 11 copii au fost tartați în spital cu boală severă, iar trei au murit.

Dintre cei care au primit doar medicamente preventive, 1661 au făcut boala, 37 au fost internați în spital, iar 11 copii au murit. Oamenii de știință susțin că efectele combinate ale vaccinului și medicamentelor par a fi surprinzător de puternice.

Vaccinul RTS, creat de GlaxoSmithKline în urmă cu 20 de ani, ucide paraziții care se înmulțesc extrem de repede în ficat, în timp ce medicamentele împotriva malariei vizează paraziții din globulele roșii.

Aleksei Navalnîi, primul interviu despre condițiile din închisoare. „Privarea de somn este una din metodele de tortură”

„Salutăm această utilizare inovatoare a unui vaccin împotriva malariei pentru a preveni bolile și decesul în zonele din Africa”, a transmis directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Vaccinul a fost administrat la peste 740.000 de copii din Ghana, Kenya și Malawi. Cercetătorii din Mali așteaptă o „decizie politică rapidă” din partea OMS pentru această abordare.

În acest studiu nu au fost înregistrate efecte secundare la copiii urmăriți. Aceștia vor continua să primească vaccinuri și medicamente până la vârsta de cinci ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult