Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu: Abstinența de la rețelele sociale timp de o săptămână este benefică sănătății. Ce se întâmplă

Un studiu canadian a descoperit că abținerea de la rețelele sociale timp de o săptămână poate avea un impact pozitiv asupra imaginii de sine și a sănătății.  

Idealurile de frumusețe online sunt cele mai dăunătoare pentru femeile tinere care încearcă să obțină forme corporale nesănătoase, scrie Deutsche Welle.

Pentru mulți tineri de pe platformele de socializare precum Instagram, Snapchat și TikTok, este greu să scapi de idealurile și standardele de frumusețe care circulă online, iar aceste tendințe pot fi periculoase. În acest moment, ceea ce pare să fie „în vogă” sunt o talie subțire, fesele rotunde și picioarele slabe.

În urmă cu zece ani, „spațiul dintre coapse” era la modă. Acesta este un spațiu între interiorul coapselor care rămâne vizibil atunci când femeile stau în picioare, cu picioarele atingându-se. Promotorii săi susțin că oricine poate obține acest aspect, cu suficientă dietă și exerciții fizice.

Deși pentru majoritatea femeilor cu o greutate corporală normală este considerat periculos să aspire la obținerea unei distanțe între coapse, nu toată lumea pare să știe acest lucru.

Citește și
mark zuckerberg
Mark Zuckerberg, pus la zid în fața Congresului SUA: Aveți sânge pe mânile voastre! Ați realizat un produs care omoară oameni

„Este sănătos un spațiu la nivelul coapsei?” și, „Cum să obțineți rapid un spațiu între coapse?” sunt doar două dintre întrebările care apar într-o căutare rapidă pe Google. Provocările cu talia „mică”, „slabă” și „super subțire” abundă. Una constă în a vă asigura că talia este atât de îngustă încât o altă persoană să își poată înfășura confortabil brațul în jurul ei și să bea dintr-o sticlă de apă.

Videoclipurile „Ce mănânc într-o zi” au devenit, de asemenea, populare, printre tineri, adesea femei, care înregistrează în detaliu ceea ce susțin că este dieta lor obișnuită într-o zi obișnuită - în mare parte cu conținut scăzut de carbohidrați și fără zahăr.

Pe de altă parte, „pozitivitatea corpului” este o altă tendință, susținătorii acesteia spunând că oamenii ar trebui să-și accepte corpul așa cum sunt. Dar este puțin probabil ca utilizatorii de rețele sociale să întâlnească un astfel de conținut decât dacă îl caută în mod activ, deoarece algoritmii rețelelor sociale sunt ghidați de rezultatele căutării utilizatorilor și de preferințele de vizualizare stabilite.

Cercetătorii spun că rar au văzut o modificare în bine atât de mare, într-un timp atât de scurt

Cercetările au arătat în mod constant că rețelele sociale pot avea un impact asupra stimei de sine a utilizatorilor. Un studiu recent al Universității York din orașul canadian Toronto a explorat efectele unei pauze de la rețelele sociale pentru o perioadă scurtă de timp.

S-a constatat că stima de sine și perceperea propriilor imagini corporale ale femeilor care au încetat să mai folosească rețelele sociale doar o săptămână au fost îmbunătățite semnificativ.

Cercetătorii au împărțit 66 de tinere în două grupuri, dintre care unul a continuat să folosească rețelele de socializare ca de obicei, în timp ce celălalt a fost nevoit să se abțină complet. Toți au fost întrebați în prealabil ce simțeau despre corpul lor și dacă ar dori să arate ca modelele de pe rețele.

Când au fost puse aceleași întrebări o săptămână mai târziu, propriile imagini corporale percepute de cele care s-au abținut de la rețelele de socializare s-au îmbunătățit, în special ale celor mai susceptibile de a fi interiorizat idealurile subțiri de frumusețe.

Autorii studiului spun că este rar să vezi dimensiuni atât de mari ale efectului în acest domeniu al cercetării psihologice. Ei au adăugat că îmbunătățirile ar putea fi explicate nu numai prin ruptura de rețelele sociale, ci și prin faptul că participanții probabil au înlocuit consumul de rețele sociale cu comportamente mai sănătoase, cum ar fi petrecerea timpului cu prietenii, practicarea sportului sau petrecerea timpului în aer liber.

Încercările de reglementare au avut un impact redus

În general, oamenilor le este greu să se detașeze de rețelele sociale, în special generațiilor tinere. Într-adevăr, timpul mediu petrecut de oameni pe platformele de social media a crescut de-a lungul anilor.

În ianuarie, Meta, gigantul tehnologic care operează Facebook și Instagram, a declarat că va ascunde conținut „nepotrivit vârstei” din conturile tinerilor, cu condiția ca aceștia să nu mintă cu privire la vârsta lor.

Până acum, însă, încercările de reglementare au avut un succes redus și o conformitate slabă din partea companiilor de tehnologie obligate să le aplice. Legea privind serviciile digitale a UE, de exemplu, concepută parțial pentru a proteja minorii, impune operatorilor de rețea să șteargă sau să ascundă conținut deosebit de problematic, cum ar fi glorificarea tulburărilor de alimentație.

Dar un raport al inițiativei globale nonprofit Reset a arătat că nici măcar 30% din conținutul dăunător nu a fost șters atunci când este necesar. S-a constatat chiar că platforma de socializare TikTok avea tendința de a șterge și mai puțin decât atât. La începutul acestui an, însă, a închis hashtag-ul „legginglegs”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult