Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiile clinice, salvarea pentru pacienții oncologici: „Nu vorbim de experimente”

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost lansat planul strategic pentru studii clinice, prin intermediul căruia autoritățile din sănătate vor ca pacienții să aibă mai mult acces la tratamente inovatoare.  

Pe de altă parte, vorbim și de o piață de sute de milioane de euro, care ar putea aduce, pe lângă beneficii certe pentru bolnavi, și foarte mulți bani pentru statul român. Diagnosticat cu cancer de plămâni, un bărbat povestește că este în viață datorită unui studiu clinic desfășurat la Craiova.

Pacient: „Înaintea tratamentului mi-a explicat tot: ce se poate, ce nu se poate, am înțeles că e medicament din Statele Unite, care acolo este aprobat de un an de zile.''

Acum, în România, sunt 5 centre medicale acreditate pentru studii clinice de fază 1.

Adică studii în care sunt înrolați, voluntar, oameni sănătoși. Ei primesc, sub o supraveghere extrem de riguroasă, doze din medicamentul nou, pentru a fi testate eventuale reacții adverse și eficacitatea tratamentului.

Citește și
printesa kate
Detalii nevăzute de la prima apariție a prințesei Kate. Ce reprezintă ținuta pe care a purtat-o | FOTO

Oamenii care se implică primesc bani, iar totul este plătit de companiile farmaceutice.

Apoi urmează studiile de fază 2, în care încep să fie incluși pacienții, și abia la final studiile de fază 3, care au loc înainte ca tratamentul să fie aprobat.

Prof. dr. Dragoș Vinereanu: „Nu vorbim de experimente, trebuie să înțelegem acest lucru. Studiile clinice sunt extrem de bine controlate la nivel internațional. Pacienții care sunt în studii clinice au o evoluție mult mai bună pentru că au acces la centre importante la care li se iau analize, li se fac analize de laborator, sunt foarte bine urmăriți din punct de vedere clinic.''

La nivel național se fac acum peste 400 de astfel de studii în care sunt înrolați mii de pacienți.

Răzvan Prisada, director ANMDM: „În România sunt în cercetare aproximativ 5% din moleculele care se află la nivel mondial în cercetare de tip studiu clinic. Majoritatea se adresează zonei de oncologie și zonei de boli rare.''

Pe lângă beneficiile aduse pacienților, cercetarea clinică ajută la reducerea cheltuielilor publice. Statul nu mai decontează analize și investigații medicale pentru pacienții înrolați în studiul clinic și își crește veniturile din taxe - 27% din prețul unui studiu îi revine statului. Sunt locuri de muncă noi pentru personalul medical și venituri în plus pentru medicii care participă.

Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Problema principală o reprezintă calificările și aici încercăm să uniformizăm legislația să aibă pregătire, pentru că un studiu clinic necesită pregătire și aptitudini legate de cercetare.''

Pentru a pregăti personalul medical, în mai multe universități de medicină a fost înființat un master pentru studii clinice. În plus, autoritățile urmăresc, prin lansarea planului strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice, să informeze pacienții, dar și să implementeze măsuri fiscale care să determine companiile farmaceutice să aducă în România cât mai multe studii clinice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult