Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Spitalele promise de Guvern pentru 2015 ar putea fi gata ceva mai târziu: 2030

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cele trei spitale regionale, promise de Guvern, ar putea fi construite şi dotate din bani europeni. Însă doar spre anul 2030 - şi doar dacă Guvernul României va primi aproape 1 miliard şi jumătate de euro.

După o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă despre construcţia celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova, Corina Creţu a criticat din nou Executivul pentru modul prea lent de atragere a fondurilor europene.

"Acele spitale au fost programate în 2015, în 2016 au fost discuţii, în 2017 abia s-au stabilit locaţiile şi în 2018 s-au stabilit studiile”, a spus Corina Creţu.

Din 150 de milioane de euro cât a primit de la Comisia Europeană, Guvernul a cheltuit deja 120 de milioane de euro pentru studii de fezabilitate. Documentele vor fi trimise până la finele anului la Bruxelles, iar Guvernul va încerca să-i convingă pe oficialii străini să aloce fonduri şi pentru construcţia propriu-zisă, precum şi pentru dotări.

"În martie anul viitor începem să negociem acordul de parteneriat dintre CE şi autorităţile române pentru perioada următoare, pentru bugetul 2021-2027, urmând ca în acest acord construcţia efectivă să fie o prioritate", afirmă Corina Creţu

Citește și
Ludovic Orban
Orban: În materie de absorbţie a fondurilor europene suntem la genunchiul broaştei

Banca europeană de investiţii a estimat că, în medie, construcţia şi dotarea unui singur spital ar costa 450 de milioane de euro. Ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, a declarat că banii ar putea veni şi din semnarea unor parteneriate public-private. "Nu excludem că se pot face finanţări în parteneriat public privat.”

"Pentru mine a venit ca o surpriză acea idee şi vorbim aici ca şi cum la uşă am avea mii de investitori. Ar fi ideal ca fondurile europene să fie completate de investiţii private. De pildă acum la spitalele regionale nu găsim o axă din care să mutăm banii pentru a începe şi documentaţia şi construcţia. Dacă am fi avut investitori, ar fi fost ideal", a replicat Corina Creţu.

În 2019, Executivul s-a angajat să finalizeze restul de documente, după care să pornească licitaţiile şi construcţia acestor spitale. Pe hârtie, ele există încă din 2015, când Comisia Europeană a acceptat proiectele şi a aprobat finanţarea din bani europeni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult