Speranțe pentru familiile infertile. 10.000 de cupluri și femei singure vor primi finanțare pentru fertilizare in vitro
Your browser doesn't support HTML5 video.
În jur de 10.000 de cupluri - căsătorite sau nu - care nu au putut avea un copil pe cale naturală, dar și femeile singure care vor să devină mame vor primi 15.00 de lei, pentru proceduri de reproducere asistată și medicamente.
Medicii le spun pacienților infertili să trimită cât mai repede cererile, pentru că finanțarea se va face după principiul „primul venit, primul servit”.
După o prăbușire a platformei în primele minute, sistemul a început să primească în cascadă cereri de înscriere. Beneficiarii selectați vor primi tot prin platforma online două vouchere - unul de 5.000 de lei, altul de 10.000.
Dorina Codreanu, medic ginecolog: „E un câștig nu doar pentru familii, ci și pentru societate”.
Suma oferită prin programul național acoperă cam jumătate din costul unei fertilizări in vitro. Diferența o vor acoperi pacienții. Cifrele arată că, pentru o sarcină viabilă, este nevoie de 2-3 încercări.
Nicole Brunel, fondator S.O.S. Infertilitate: „Prin acest program noi sperăm să se nască între patru și cinci mii de bebeluși. Acesta să fie imboldul, pentru ca aceste familii să facă la rândul lor un efort semnificativ”.
Avantajul e că, dintr-o singură recoltare de ovocite se pot face, de regulă, mai multe transferuri de embrioni. Așa s-a întâmplat în familia Francisc. Frații Mihnea și Matei au ajuns să se nască prin FIV, la cinci ani distanță.
Medicii spun că societatea noastră a îmbrățișat surprinzător de ușor ideea bebelușilor „în eprubetă” pentru că e singura soluție pentru tot mai multe femei tinere, diagnosticate cu rezervă ovariană insuficientă și probleme funcționale, cauzate de infecții netratate.
În plus, comparația dintre spermogramele arhivate în anii ‘70 și probe recoltate acum au arătat o depreciere majoră.
Andreea Velișcu, medic ginecolog: „Praf și pulbere la vârste tinere”.
Actualul guvern a promis că programul va continua și după ianuarie 2025. Între timp, mai multe țări europene, precum Cehia și Franța, au decis să acopere integral costurile medicale pentru fiecare cuplu, până la obținerea primului copil.
Andrea Vythoulkas, medic ginecolog: „Infertilitatea e ca orice altă boală pentru care trebuie găsiți bani de la stat. La tratamente de fertilizare in vitro trebuie să aibă acces toată lumea, nu doar cei cu bani”.