Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Specialiștii Institutului de cercetare din Timișoara lucrează la un vaccin împotriva Covid-19

Your browser doesn't support HTML5 video.

În plină epidemie, specialiștii din biochimie și înaltă tehnologie caută soluții împotriva virusului care a ucis deja 18 români.

Specialiștii Institutului de cercetare din Timișoara, Oncogen, au anunțat că lucrează la un vaccin împotriva Covid-19. Deocamdată, substanța este la faza de testare în laborator.

Specialiștii institutului spun că au finalizat o sinteză a unui posibil vaccin. Următorul pas este ca această substanță să fie testată în laborator, pe celule umane. Testele au început deja și se vor face cel puțin 1.000 de probe.

Specialiștii de la Timișoara s-au folosit în studiul lor de profilul genetic al populației din România, care este similar cu cel al oamenilor din restul Europei.

De asemenea, inginerii încearcă să construiască, ajutați de o imprimantă 3D, un sistem de ventilare mecanică a pacienților aflați în stare gravă.

Citește și
semnatura, semnare, hartie, document
Declarația pe propria răspundere a fost actualizată. Descarcă de aici noua versiune
Procedura de obținere a vaccinului 

 

Cei 15 cercetători din Timișoara au folosit ultimele rezultate obținute pentru vaccinul împotriva cancerului și au aplicat testele pe fragmentele de COVID-19.

Apoi au apelat la tehnologii moleculare și de secvențiere genetică de ultimă generație. Acum privesc cu încredere la ceea ce ei speră să fie o soluție în lupta cu coronavirusul.

Florina Bojin, cercetător Institutul de Cercetare Oncogen: „Noutatea pe care o aducem noi este că am luat această tehnologie pe care noi o știam în cancer și care a fost publicată anul trecut, în care am legat două peptide care le face mai bune ca stimulante ale sistemului imun.”

Deși lucrează sub presiune, cercetătorii spun că toate etapele și testele sunt obligatorii.

Oana Gavriliuc, cercetător Institutul de Cercetare Oncogen: „Va trebui să testăm pe celule provenite de la mai multe persoane pentru a vedea dacă, într-adevăr, acoperă genele care se regăsesc în populația din România. Apoi vom recalcula și reevalua rezultatele. Ar putea dura probabil două-trei luni partea aceasta de testare in vitro, apoi ar veni o perioadă de testare în animal și apoi vom vorbi de aplicare la pacienți.”

Virgil Păunescu, coordonator Institutul de Cercetare Oncogen: „N-am făcut decât să luăm secvența virusului care a fost publicată de chinezi și să o punem în această ecuație față în față cu sistemul imun.”

Sisteme de ventilare mecanică, obținute cu ajutorul unei imprimante 3D

 

Tot în vestul țării, un grup de ingineri și IT-iști din Timișoara și Arad lucrează cu ajutorul unei imprimante 3D la un sistem de ventilare mecanic. Spitalele de-abia îl așteaptă.

Călin Brandabur, inginer: „S-au alăturat proiectului sute de membri, printre care oameni de afaceri, medici și companii.”

Adrian Ițcuș, inginer: „Cei din Timișoara mi-au dat strict ce au ei nevoie, strict componentele. Conceptul este al lor.”

Imprimantele 3D pentru producerea de componente esențiale pentru ventilatoarele de respirație artificială sunt folosite pe scară largă și în țările greu afectate acum de coronavirus din Europa: Italia, Spania și Franța.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult