Soluția găsită de Ministerul Sănătății pentru oprirea exodului medicilor rezidenți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Decizia Ministerului Sănătăţii vine după ce în prealabil a fost mărit şi numărul de locuri pentru acest concurs. Autorităţile din sănătate spera că astfel îi vor convinge pe tinerii doctori să nu mai plece din ţară.
Sunt căutaţi medici specializaţi în chirurgie cardio-pediatrica , anestezişti, pediatrii, iar lista poate continua. De ei este nevoie la spitalul Marie Curie din Capitala ca să poată salva vieţile a sute de copii care au probleme cardiace grave. Deficitul de doctori este atât de mare încât micii pacienţi trebuie să aştepte sosirea unei echipe de chirurgi din straintate, care operează gratuit, o dată pe lună.
Dr. Cătălin Carstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou născuţi MC: ''10-15 ani durează pregătirea unui medic chirurg. Medicii noştri sunt la început, îşi desfăşoară activitatea sub supravegherea celor din străinătate. Dar până când o să ajungem să operăm singuri mai durează, intensiviștii, anesteziştii au nevoie de aceeeasi pregătire, rezidenţii de ani mici fac gărzi voluntar, este un lucru de apreciat pentru ei''.
Loredana este unul dintre rezidenţii din spital. Povesteşte că îi este greu când vede cum se chinuie bebeluşii, dar e hotărâtă să rămână lângă ei.
Loredana Popa, medic rezident: ''Poate să plec la specializare, dar nu vreau să plec de tot. Și copii din România au nevoie de medici, au nevoie de noi''.
Doar că prea puţini gândesc aşa.
Doar anul trect 1.211 medici au cerut certificatele de liberă practică pentru a pleca să lucreze în străinătate. În Uniune, România ocupa penultimul loc la capitolul medici pe cap de locuitori: 276 de la 100.000 de oameni. Din acest punct de vedere doar Polonia sta mai rău că noi.
În ultimii 2 ani, medicii români au fost atraşi de Franţa, Marea Britanie, Germania, Irlanda şi Belgia.
Guvernul a mărit salariile, însă locurile pentru rezidenţi au rămas greu accesibile. Doar în urma concursului de anul trecut 415 dintre ei au rămas pe dinafară.
În încercarea de a nu mai pierde medicii, Ministerul Sănătăţii a mărit numărul locurilor la rezidenţiatul care va fi organizat în toamnă. Mai mult, dacă va fi nevoie, în primăvara anului viitor va putea fi organizată o a doua sesiune.
Ministrul Sănătăţii: “După toate astea este nevoie însă că spitalele să scoată posturile la concurs, iar profesorii renumiţi să fie alături de rezidenţi şi să-i ajute să se dezvolte.”
Din 2010 şi până acum peste 17.000 de doctori români au ales să îngrijească pacienţii altor ţări.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital , ministerul sanatatii , rezidentiat , medici romani
Dată publicare: 29-06-2018 20:10