Promisiuni făcute doi ani la rând, nicio secție de arși gata. Pacienții mai au de așteptat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Autorităţile nu au cumpărat nici până acum toată aparatura, deși fiecare ministru al Sănătăţii, din ultimii doi ani, şi-a dat cuvântul că a stabilit termene de livrare.
Sorinta Pintea, actualul ministru, spune că ultimele proceduri de achiziție au fost încheiate și peste 2-3 luni vor putea fi tratați marii arși în centrele din București, Timișoara și Iași.
Noul corp al Spitalului Judeţean Timişoara, construit special pentru tratarea celor cu arsuri grave, are 3 rezerve finalizate. Celelalte două mai au nevoie de câteva retuşuri, dar conducerea nu vrea să le facă, până când nu vine aparatura promisă de autorităţi.
"Începând cu peste 6 săptămâni, aceste spitale vor avea aceste echipamente", a transmis pe 12 ianuarie 2018 fostul ministrul al Sănătății, Florian Bodog.
"Conform contractului, echipamentele vor ajunge în spitale până la sfârșitul lunii august, acesta este termenul de livrare şi instalare. Dotarea este un proiect special. Banca Mondială are condiţii pentru organizarea licitaţiilor şi o etapizare", a transmis pe 11 aprilie 2018 Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.
Secţia are deocamdată 5 paturi, suporturi pentru perfuzoare şi un ecograf, care au ajuns în primăvară. Ar mai trebui să sosească, printre altele, aparate de rezonanţă magnetică şi computere tomograf.
”În decursul lunii august au fost finalizate procedurile de achiziţie pentru ultimele componente, iar livrările vor fi probabil între 6 şi 8 săptămâni”, a precizat joi Sorina Pintea, actualul ministru al Sănătății.
Eniko Hordovan este unul dintre medicii care au făcut practică specială în Berlin, pentru a îngriji arşii. În total, 40 de cadre medicale sunt pregătite şi aşteaptă să îngrijească suferinzii.
"Ne doare pentru că am vrea să tratăm, suntem sunaţi de foarte multe ori în gărzi să primim marii arşi şi nu avem unde să să îi cazăm", a transmis Eniko Hordvan, medic specialist chirurgie plastică.
Pacienţii sunt trataţi acum în spitalul judeţean şi de multe ori sunt plimbaţi de la un etaj la altul. Dacă noul corp ar fi dotat corespunzător, nu s-ar mai face atâtea drumuri. Mai mult, pentru a face faţă cererii, medicii din spital dezafectează un salon obişnuit, cu 3 paturi, în care improvizează apoi o boxă pentru arşi.
"Duceam monitoare, tot ce trebuie acolo şi ne îngrijeam de aceşti mari arşi şi am avut câteva rezultate foarte bune, au fost pacienţi care au fost 65-70 la sută care au fost vindecaţi şi au plecat acasă. Am acceptat şi acceptăm în continuare, în măsura posibilităţilor, să primim şi să tratăm cazuri din astea mai grave, care de fapt ar trebui să beneficieze de acea locaţie", a transmis Gheorghe Nodiți, şef-secţie Chirurgie Plastică şi Reparatorie Spitalul Judeţean Timişoara.
Situaţia este similară şi la Iaşi. Centrul pentru marii arşi a fost finalizat la începutul lui 2017, cu 40 de milioane de lei, dar nu are toată aparatura.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!