Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Schimbările climatice ar putea avea un impact negativ asupra greutății la naștere a bebelușilor

Expunerea la temperaturi extreme ar putea avea un impact asupra greutății la naștere a bebelușilor, potrivit unui nou studiu.  

Expunerea la stresul provocat de frig sau de căldură, în special în ultimele etape ale sarcinii, ar putea duce la nașterea unor copii prea mari sau prea mici pentru vârsta lor gestațională.

Greutatea la naștere poate avea un impact asupra dezvoltării copilului și a șanselor de supraviețuire. De asemenea, ea poate indica vulnerabilitatea lor la boli și afecțiuni la vârsta adultă, se precizează în studiu, potrivit Euronews.com.

Cum ar putea influența frigul și stresul termic greutatea la naștere

Studiul, realizat de cercetătorii de la Curtin School of Population Health din Perth, a examinat peste 385.000 de sarcini din Australia de Vest între 2000 și 2015.

Utilizând Indicele universal al climatului termic (Universal Thermal Climate Index - UTCI), care descrie confortul fiziologic al corpului uman în condiții specifice, acesta a analizat expunerea la stresul de căldură sau de frig.

Citește și
sticla apa
Apa îmbuteliată conține de 100 de ori mai multe particule de plastic decât se credea. Cât plastic ingerăm când bem apă

Expunerea de la 12 săptămâni înainte de concepție până la naștere a fost analizată pentru a determina dacă aceasta a avut vreun impact asupra greutății la naștere. Din eșantionul studiat, 9,8% dintre copii s-au născut prea mici și 9,9% s-au născut prea mari pentru vârsta gestațională.

Cercetătorii au descoperit că expunerea la frigul extrem sau la stresul termic în timpul sarcinii a crescut riscul de greutate anormală la naștere.

Acest lucru s-ar putea datora faptului că expunerile la stres termic cresc deshidratarea și induc stresul oxidativ și răspunsurile inflamatorii sistemice, potrivit cercetătorilor, care pot avea un impact negativ asupra sănătății fetului.

Cine este cel mai expus riscului de stres din cauza căldurii și a frigului

Cele mai expuse persoane au fost cele cu vârsta de 35 de ani sau peste, cele din zonele rurale și cele care au fumat în timpul sarcinii.

Acest lucru se adaugă la dovezile tot mai numeroase privind amenințarea pe care o reprezintă schimbările climatice pentru sănătatea reproducerii.

Pe lângă faptul că face ca valurile de căldură și de frig să devină mai frecvente, acestea alimentează bolile transmise prin vectori, dezastrele naturale și lipsa resurselor, toate cu efecte dăunătoare asupra sănătății.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult