Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu: Alcoolul consumat în exces crește riscul de apariție a cel puțin șapte tipuri de cancer. Apelul oncologilor români

Your browser doesn't support HTML5 video.

Băuturile alcoolice ar trebui etichetate astfel încât oamenii să știe că riscă să se îmbolnăvească grav, la fel ca în cazul țigărilor.

Inițiativa vine de peste ocean și se bazează pe un studiu care arată că alcoolul consumat în exces crește riscul de apariție a cel puțin șapte tipuri de cancer.

Oncologii din România susțin ideea medicilor din Statele Unite, care propun ca sticlele să fie etichetate vizibil, proeminent și eficient astfel incat cei care le cumpara sa stie ce risca daca beau. Conform datelor frunizate de Organizația Modială a Sănătății, România este pe primul loc în Europa la consumul de alcool.

Dr. Radu Serescu, medic primar oncologie: „Se întâmplă în cabinet ca oamenii să întrebe: pot să beau un pahar de vin? La noi este o obișnuință să bei alcool, în momentul în care vor apărea aceste etichete, cei tineri poate la 20 de ani poate nu vor mai consuma alcool și vor avea un risc scăzut, ideea de a pune etichete pe sticlele cu alcool ar fi utila, crește cam cu 10% gradul de conștientizare”.

OMS: Nu există un nivel sigur de consum de alcool

Inițiativa americanilor este bazată pe un studiu care arată că alocoolul poate crește riscul în cazul a cel puțin  tipuri de cancer, printre acestea fiind cele de ficat, sân, colon și esofag. Și, în Statele Unite, reprezintă a 3-a cauză de îmbolnăvire după tutun şi obezitate.

Citește și
medic
Cei mai bolnavi români, tratați de guvernanți doar cu promisiuni. „Planul național de cancer a fost călcat în picioare''

Dr. Dale Shepard, oncolog Cleveland Clinic: „Realitatea este că mai mulți oameni mor în fiecare an din cauza cancerelor provocate de consumul de alcool, care pot fi prevenite, decât conducând în stare de ebrietate. Și cred că majoritatea oamenilor nu își dau seama de asta.” Legătura directă dintre consumul de alcool şi riscul de cancer este bine stabilită indiferent că vorbim de bere, vin sau băuturi spirtoase, susțin medicii americani.

Organizația Mondială a Sănătății consideră că nu există un nivel "sigur" de consum de alcool. Organismul fiecărui om funcționează diferit și nu se poate ști cu exactitate cum va fi afectat de alcool. Pe termen lung, consumul de alcool nu vine doar cu riscul de cancer, ci poate duce la creșterea tensiunii arteriale, insuficiență cardiacă, pancretită sau accident vascular cerebral.'' Încă din 1988, băuturile alcoolice din Statele Unite au o etichetă de avertizare sanitară cu privire la riscurile consumului în timpul sarcinii și la scăderea capacității de concentrare la volan.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult