Scandal de corupție în sănătate. O doctoriță a prelucrat la spital mii de teste Papanicolau recoltate în cabinete private
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ea a recunoscut în instanță că a prelucrat în laboratorul spitalului mii de probe pentru teste Papanicolau, recoltate de fapt în cabinete private. Totul contracost.
Cel puțin patru ginecologi din Zalău au apelat la doctorița care era șef de secție în spitalul de stat. Potrivit procurorilor, aceștia transportau probele în laboratorul spitalului.
Sorin Flonta, Prim-procuror Pachetul de pe lângă Tribunalul Sălaj: „Este vorba despre acele teste Babeș-Papanicolau pe care le-a prelucrat cu materialele spitalului în schimbul unor sume de bani”.
În total, au fost prelucrate 3.200 de probe, pentru care medicul ar fi primit 45.000 de lei. Totul s-a petrecut în perioada 2019 - 2022, iar prejudiciul adus unității medicale se ridică la 130.000 de lei, spun anchetatorii.
La începutul acestui an, doctorița s-a pensionat, iar recent a semnat un acord de recunoaștere pentru a obține o sentință mai blândă.
Sorin Flonta, Prim-procuror Pachetul de pe lângă Tribunalul Sălaj: „Suma de bani a fost percepută ca mită și a fost pusă la dispoziția organelor de urmărire penală în integralitate. Pe de altă parte, prejudiciul adus spitalului a fost recuperat”.
Practic, testele erau făcute în privat contracost, dar probele erau prelucrate în spitalul județean.
Patriciu Achimaș, chirurg oncolog: „Astfel de cazuri chiar ar trebui sancționate în cel mai serios mod posibil, pentru a nu se repeta. E vorba că ne batem joc de pacienți, de sănătate, de o situație care nu este un lux, este vorba de prevenirea unei boli teribile, cancerul de col uterin”.
Specialiștii explică faptul că testele Babeș Papanicolau se pot face și gratuit, fiind decontate de CNAS.
Florian Nicula, chirurg oncolog: „Sunt femeile care plătesc în sistemul privat testul. Este posibilitatea de a face în unități de stat sau private teste Papanicolau pe contracte cu casa. Și-a existat posibilitatea de a face prin programul de screening teste tot gratuite”.
Reprezentanții spitalului au transmis că nu știau despre activitatea medicului.
Alina Perneș, purtătorul de cuvânt al spitalului: „Nu au existat bilete de trimitere pentru aceste testări, prin urmare conducerea nu a avut de unde să știe despre efectuarea acestor, testele fiind predate direct la doamna doctor”.
Doctorița a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și abuz în serviciu, dar și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Cei patru medici ginecologi din sistemul privat sunt și ei cercetați penal.