Şansele ca în luna februarie să se facă noi programări pentru vaccinare sunt minime
Your browser doesn't support HTML5 video.
Anunţul făcut de cei care coordonează campania de vaccinare îi vizează în primul rând pe românii de peste 65 de ani, care deşi erau prioritari în această etapă, n-au apucat să prindă un loc sau nu s-au înscris la timp.
Pe de altă parte, la sfârşitul acestei săptămâni, este aşteptată o primă tranșă de vaccinuri de la Astra Zeneca. Care sunt categoriile de persoane eligibile pentru a li se administra acest ser urmează să stabilească Ministerul Sănătății şi Agenția Națională a Medicamentului.
Aproape 79% dintre românii vaccinați până acum cu prima doză sunt persoane din categorii vulnerabile: au peste 65 de ani, sunt bolnavi cronici, au handicap ori sunt rezidenți în centre sociale. Însă cel mai probabil, în luna februarie nimeni nu va mai avea şansa să îşi facă o programare pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna.
Valeriu Gheorghiță: „În ceea ce priveşte programarea noilor persoane pentru luna februarie, dozele de la Pfizer şi Moderna sunt alocate pentru asigurarea rapelului şi persoanelor deja programate pentru doza 1”.
Deja în jur de 100 de mii de persoane au fost reprogramate, iar printre acestea sunt şi bolnavi cronici, care au sub 65 de ani.
Valeriu Gheorghiță: „A fost decizia pe care am luat-o tocmai pentru a nu pune în pericol doza de rapel”.
Călin Alexandru, DSU: „Pfizer, Moderna şi Astra au redus dozele pe care le aveau iniţial programate şi a trebuit să ne adaptăm”.
Miercuri începe însă şi distribuirea vaccinului Moderna către centrele se vaccinare, iar de joi, oamenii vor primi şi acest ser. Iar prima parte de vaccin Astra Zeneca va veni în România în două tranșe: una vineri, cealata marţi. În total, 200 de mii de doze.
În cele 180 de cabinete noi care se vor deschide pe 15 februarie se vor imuniza 10.800 de oameni pe zi, estimează autorităţile. În acest moment, coordonatorul campaniei aşteaptă concluziile experţilor din comisiile de sănătate.
Italia a admistrat acest ser persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, în timp ce Austria şi Germania vaccinează persoanele până-n 65 de ani.
Situaţia programărilor, spun autorităţile, s-ar putea îmbunătăţi în luna martie, dacă, desigur, producătorii vor respecta calendarul de livrări.
Din totalul celor înscrişi pentru vaccinare în a doua etapă, aproape 180 de mii au fost trecuţi în platformă de medicii de familie sau de medicul curant. Mulţi doctori spun însă că programarea este un chin.
Valeriu Gheorghiţă spune că în aprilie va începe şi imunizarea populaţiei generale.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania , coronavirus , pandemie , valeriu gheorghita , campanie de vaccinare , vaccin covid-19
Dată publicare: 02-02-2021 18:45