"Românii iau medicamente ca pe bomboane". Peste 200 de milioane de cutii pe an fără reţetă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acest lucru este întărit de faptul că anul trecut românii au cumpărat şi mai multe doctorii ca în 2017. Creşterea este de aproape 6 procente. Cele mai căutate medicamente au fost pentru tratarea sistemului respirator, digestiv sau nervos.
Georgiana are 27 de ani şi a ajuns la stomatolog doar când n-a mai suportat durerea. Timp de o săptămână s-a tratat acasă cu medicamente cumpărate după ureche.
Peste 612.700.000 de cutii cu medicamente au plecat în 2018 din depozite spre rafturile farmaciilor şi apoi sacosele pacienţilor. O creştere semnificativă de aproape 6% faţă de 2017. Tot în linie ascendentă e şi numărul zilelor de tratament- cu 5,4%. Corelând patologia cu grupele de medicamente, observăm că 10% sunt destinate sistemului respirator, aproape 8% metabolismului şi sistemului digestiv şi 6% sistemului nervos.
“Siropuri la copii iau tot timpul, nu ne prescrie medicul, că nu-l găsim. Este, nu este periculos, e o necesitate. Dacă nu iau, nu trece durerea. Uneori nu mergem la medic pentru că trebuie să plătim."
Tot mai multe medicamente cumpărate fără reţetăUn raport recent arata că mai mult de jumătate dintre medicamente au fost eliberate cu reţeta din farmacii, dar peste 200 de milioane de cutii au fost cumpărate fără prescripţie de la medic - cu 7% mai multe decât în 2017.
Andreea Dumitru, farmacist: „Noi îi îndrumăm către medic, tocmai pentru ca pacienţii au multiple afecţiuni pe care le cunosc sau nu. ÎI poate face mai mult rău decât bine." Potrivit unui studiu realizat de Cult Market Research un român din şase a luat antibiotic fără să îi spună asta un medic.
Tudor Ciuhodaru, medic: "Românii iau medicamentele ca pe bomboane şi asta se vede la fluxul de la urgenţă, pentru că atunci când iei medicamentaţie fără prescripţie, nu ştii care sunt efectele secundare, ajungi la spitalul de urgenţă. Vin cu tot felul de complicaţii."
Laura Raftu, medic de familie: "O parte din ei repetă medicaţia pe care au avut-o în prealabil pentru aceeaşi afecţiune"
Potrivit Eurostat, România are a doua cea mai mare rată a mortalității din Uniune, după Bulgăria. Cea mai frecventă cauză de deces o reprezintă bolile cardio-vasculare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: boli , productie , medicamente , pastile , farmacii , antibiotice , tratamente
Dată publicare: 03-04-2019 18:57