Românii au blocat linia verde pentru informații despre coronavirus. Câte apeluri au fost în 24h
Your browser doesn't support HTML5 video.
Până acum au fost primite aproape 4.000 de apeluri de la persoane care au solicitat informații despre modalitățile de prevenție, dar și despre calea de urmat în cazul în care există suspiciuni asupra contractării virusului.
Atenţie însă, nu este o linie de urgenţă! Dacă vă confruntaţi cu o problemă medicală serioasă, sunaţi tot la 112. Din păcate, în aceste zile mulţi au exagerat şi au ţinut liniile ocupate. Unii au întrebat, de pildă, dacă ar trebui anulate petrecerile de 1 şi de 8 martie.
0800-800.358 este numărul la care oricine poate suna dacă are întrebări legate de coronavirus între orele 8 şi 23, în fiecare zi, inclusiv sâmbăta şi duminică.
Linia TELVERDE a fost creată doar pentru informare, subliniază autorităţile. Iată ce tipuri de întrebări puteţi pune:
Reporter: Ce ar trebui să facă? Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: Să se spele pe mâini, să evite zonele aglomerate, dacă să îşi facă provizii sau nu, dacă după ce au tuşit sau cineva a tuşit în faţa lor ce ar trebui să facă, unde să se adreseze, prima dată medicului de familie, cu cine decid dacă se prezintă mai departe la spital. Dacă le vin din zone contaminate anumite cunoştinţe, ce relaţii pot da acelor cunoştinţe, dacă să vină să nu mai vină.
Până la apariţia acestui telefon, oamenii sunau la aproape toate instituţiile legate de sănătate. Uneori cu întrebări halucinante.
Angelica Chirica, DSP Bucureşti: ''Au început să ne sune, ne ocupă liniile telefonice în toate sediile DSP-ului dacă pot să îşi ţină petrecerile de 8 martie. Astăzi au fost 100 şi ceva de telefoane dacă pot să îşi ţină petrecerile. Deocamdată, calm, nimeni nu a spus nimic. Nu spune nimeni că trebuie să ne închidem în casa cu toţii."
Pe de altă parte, linia verde nu este una de urgenţă. Cei care au suspiciuni solide ca unele persoane ar fi contactat virusul trebuie să une la 112. Nu este recomandat să mergeţi la spital, ci să sunaţi întâi la medicul de familie.
Streinu Cercel: "Să curgă nasul, să tuşească, să facă puţină febra. Dacă nu are un contact epidemiologic de tip legătura cu un focar, îşi vede de treabă, sta acasă singurel. Dacă are, prima dată suna la medicul de familie, şi pe urmă, împreună cu medicul de familie, vor anunţa Direcţia de sănătate publică."
În plus, trebuie să ţineţi cont de câteva reguli simple.
Streinu Cercel: "Spălatul mai des pe mâini cu apă şi săpun, strănutatul sau tuşitul în pliul cotului, care este un gest care trebuie să devină automat, cu rugămintea să încercaţi să nu mai duceţi mâna la gura sau la nas pentru că există această posibilitate de contaminare de pe suprafeţe."
Şi nu în ultimul rând, evitaţi zonele aglomerate.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii , coronavirus , telverde
Dată publicare: 28-02-2020 12:50