România, printre țările cu cei mai mulți bolnavi de rujeolă din Europa. Cât costă vaccinul pentru adulți
Your browser doesn't support HTML5 video.
În timp ce mulți dintre părinți refuză să îi imunizeze pe cei mici, un raport UNICEF arată că România este una dintre țările cu cei mai mulți bolnavi de rujeolă din toată Europa.
Peste 2.700 de cazuri de rujeolă avem de la începutul anului și până acum. Și din păcate s-au înregistrat și 3 decese: 2 copii de 7 luni - prea mici pentru a putea fi vaccinați. Amândoi din județul Brașov. Și un adult de 35 de ani. Era nevaccinat și avea și alte boli.
Cei mai mulți dintre bolnavi sunt în Mureș, Brașov, Giurgiu, Cluj, Ilfov.
Dr. Adrian Marinescu, directourl medical al Institutului „Matei Balș”: „Vin foarte mulți, e periculos”.
Rujeola este o boală extrem de contagioasă, care poate fi prevenită prin vaccinare.
Serul ROR este inclus în calendarul național de vaccinare, iar pentru copiii este gratuit. Se face în două doze: la 12 luni și la 5 ani. Anul acesta, din cauza epidemiei de rujeolă, Ministerul Sănătății a scăzut vârsta pentru administrarea primei doze la 9 luni. Statul asigură gratuit vaccinul și pentru adulții care au trecut printr-un transplant medular, dar și pentru persoanele care nu au anticorpi și intră în contact cu un pacient care a făcut un transplant.
Spre deosebire de vaccinul gripal, serul ROR nu se administrează femeilor însărcinate.
În România vaccinarea antirujeolică a fost introdusă în 1979, iar 5 ani mai târziu a fost inclusă și a doua doză. Adulții care nu știu dacă au fost vaccinați ori au trecut prin boală, pot fi injectați dacă analizele specifice de sânge arată că nu au anticorpi. De regulă sunt recomandate 2 doze de vaccin ROR - a doua fiind administrată la distanță de cel puțin 28 de zile de prima doză.
Pentru adulți, serul costă aproximativ 80 de lei, doar că în multe farmacii nu se mai găsește zilele acestea.
Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că în depozite mai sunt aproximativ 4.000 de doze, prin urmare farmaciștii le pot comanda.
Lipsa vaccinului de-a lungul timpului și dezinteresul părinților pentru a-i imuniza pe cei mici au făcut ca rata de vaccinare să scadă foarte mult în România. Dacă până în 1994 datele arătau o acoperire vaccinală de 95%, acum suntem la 78% cu prima doză și doar 62 de procente cu a doua.
De altfel, un raport al UNICEF arată că de la 1 ianuarie până pe 5 decembrie în Europa și Asia Centrală au fost confirmate peste 30 de mii de cazuri de rujeolă. O creștere de peste 30 de ori față de anul trecut, când au fost mai puțin de o mie. Numărul de cazuri aproape ca s-a dublat între octombrie și noiembrie.