Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, pe locul 9 în UE la numărul de vaccinuri administrate la suta de locuitori. Cum decurge campania de vaccinare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Între timp, peste 700 de mii persoane au reușit să-și facă programare până acum pentru etapa a doua de vaccinare anti-Covid 19.

România este pe locul 9 în Uniunea Europeană la numărul de doze administrate la suta de locuitori.

740.000 de persoane din etapa a doua au reuşit până vineri seară să-şi rezerve un loc pentru vaccinare.

Cei mai mulţi dintre ei sunt vârstnici peste 65 de ani. Pe locul doi se afla angajaţii din domenii esenţiale, urmaţi de persoanele care suferă de boli cronice. Deşi autorităţile şi-ar fi dorit ca doar un sfert dintre locuri să fie alocate angajaţilor esenţiali și persoanelor vulnerabile, în ultimele trei zile cele mai multe locuri au fost ocupate de angajaţii din domenii esenţiale.

Dr. Valentin Boldea, medic de familie din Galați: „În fiecare zi, cel puţin zece pacienţi solicită sprijin pentru programarea pe platformă. Noi încercăm în limitele disponibilităţii platformei să îi programăm, dar, din păcate, sloturile disponibile se epuizează la primele ore ale dimineţii”.

Citește și
vaccin
Deținuții din penitenciarele românești vor fi vaccinați înaintea populației generale

Până acum, s-au vaccinat peste 370.000 de români.

La uncentru de vaccinare, s-au făcut liste de aşteptare, iar în cazul în care cineva nu trece de triaj sau nu se prezintă la imunizare cei de pe lista vor fi sunaţi.

În contextul reducerii temporare a livrărilor, unii au început să se întrebe dacă vor rămâne doze pentru rapel. Mai ales după ce centrul naţional pentru coordonarea vaccinării a anunţat că rapelul poate fi făcut până la 42 de zile de la a doua doză.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „În România nu se pune problema de aşa ceva în acest moment. Toate persoanele care s-au vaccinat au vaccinul asigurat şi se pot vaccina la 21 de zile fără niciun fel de problemă”.

Potrivit autorităţilor, România este pe locul 9 în Uniunea Europeană la numărul de persoane vaccinate la suta de locuitori. Sub Danemarca, Spania sau Italia, dar peste Austria, Germania sau Polonia.

O femeie de 73 de ani a murit după ce s-a vaccinat. Decesul nu ar avea legătură cu vaccinul  

 

 

Responsabilii verifică moartea unei femei de 73 de ani din judeţul Bacău. Suferea de mai multe boli cronice, se vaccinase dimineaţa, iar pe seară, în jurul orei 18, a chemat salvarea. Comitetul pentru Coordonarea Vaccinării a anunţat că informaţiile primite sugerează o suprapunere de evenimente fără legătură cu vaccinarea.

Anca Dumitrescu, DSP Bacău: „În perioada de supraveghere post-vaccinală, persoana nu a prezentat modificări ale stării e sănătate, iar după perioada de monitorizare, persoana a părăsit centrul de vaccinare, fără alte acuze. Aceasta a fost ulterior transportată la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a aceluiași spital, unde a intrat în stop cardio-respirator și nu a răspuns la manevrele de resuscitare”.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Din toate datele pe care le avem în momentul de faţă, nu există legătura de cauzalitate între vaccinarea propriu-zisă şi ceea ce s-a întâmplat ulterior”.

De săptămâna viitoare, Pfizer reia livrările la capacitate normală. În schimb, cei de la Astra Zeneca, cel de-al treilea vaccin care ar urma să fie aprobat pe teritoriul UE, au anunţat că nu îşi vor putea onora toate comenzile prestabilite.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult