Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, codașă la numărul de fizioterapeuți. Salariile, de 7 ori mai mici decât în Vest

Your browser doesn't support HTML5 video.

România este din nou codaşă - la numărul de fizioterapeuţi.

Motivul este simplu: în timp ce la noi salariul plătit de stat este de până la patru mii de lei, în ţări precum Franţa sau Germania fizioterapeuţii pot câştiga chiar şi şapte mii de euro. Pacienţii suferă cel mai mult. De exemplu, la Spitalul de Recuperare din Iaşi, lista de aşteptare a celor care au nevoie de astfel de tratamente se întinde pe un an de zile.

Potrivit Eurostat, în 2016, în Uniunea Europeană erau 550 de mii de fizioterapeuţi. În timp ce în Germania numărul lor ajungea la 225 la suta de mii de locuitori, în România erau doar şapte.

Alex Lefter, medic fizioterapeut: "Cea mai simplă explicaţie este migraţia, foarte mulţi dintre foştii mei colegi de facultate au plecat în Franţa, Anglia, Germania. Cunoaştem în Iaşi spitale cu deficit major, respectiv 1 la 50/100 de pacienţi."

Cauzele ar fi, spun reprezentanţii Colegiului Fizioterapeuţilor, lipsa de posturi şi salariile mult prea mici.

Citește și
operat
Un bărbat a cântat la chitară în timp ce medicii îi înlăturau tumoarea de pe creier

Elena Nechifor, preşedinte Colegiul Fizioterapeutior Iaşi: "În România, un fizioterapeut câştigă 2 mii şi până în 4.000 - 4.500 de lei, pentru cei care lucrează într-o clinică la stat."

În ţară există 14 facultăţi de Educaţie Fizică şi Sport. În medie, fiecare dintre ele scoate la concurs câte 75 de locuri în fiecare an.

Aurelia Beatrice Abălașei, decan Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Iaşi: "În ultimii ani au fost 4,5, - 4,9 absolvenţi de liceu pe loc. Am cerut creşterea cifrei de şcolarizare. M-am întâlnit cu o veche generaţie şi am constatat că 75% dintre ei lucrează în Franţa. Salariile pleacă de la 2 mii până la 7 mii de euro."

Cel mai mult au de suferit pacienţii. Din cauza lipsei de personal, durata unei şedinţe se reduce de la aproximativ o oră şi jumătate la 40-45 de minute.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult