Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România are un singur centru pentru scleroză multiplă. „E boala singurătăţii”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-o țară în care mii de oameni suferă de scleroză multiplă, există un singur centru de zi în care bolnavii primesc tot sprijinul de care au nevoie. 

Vorbim despre tratament, ajutor psihologic pentru ei și rude, informații necesare și ocazia de a nu fi singuri și izolați. Din păcate, un centru similar nu mai există nicăieri în țară, după cum spun reprezentații instituției. Acest loc în care își găsesc alinarea pacienții a fost deschis în Oradea în urmă cu 25 de ani - din donații și sponsorizări. Autoritățile au promis de-a lungul timpului înființarea altor centre de acest fel, dar planurile nu s-au concretizat.

Scleroza multiplă sau boala cu o mie de fețe atacă sistemul nervos şi nu se vindecă niciodată. Dar, pentru ca evoluţia să fie una cât mai lentă, pacienţii au nevoie de terapie şi medicamente. La fel de importantă este şi interacţiunea cu cei din jur. Pentru oamenii care suferă de această maladie, un centru dedicat recuperării este mână cerească.

"Asta e o boală a singurătăţii, practic, şi atunci relaţionam cu ceilalţi colegi. Multă lume nu ne înţelege şi atunci noi între noi parcă ne înţelegem mult mai bine”, spune un bătrân. 

Un astfel de ajutor primesc la centrul de zi din Oradea, înfiinţat în urmă cu 25 de ani de o familie din insula britanică Man.

Citește și
vapor, croaziera, caraibe, pojar,
Vas de croazieră cu 300 de pasageri, în carantină. Boala depistată la bord

"Cred că e foarte trist, dar mai cred că asta arată cât de mult s-au implicat oamenii aceştia, de-a lungul celor 25 de ani. Ceea ce se întâmplă aici ajută statul foarte mult, pentru că îl scuteşte de o mare cheltuială”, Rosa Drown, co-fondator centru.

"Ar trebui mai mulţi bani. Anul ăsta sunt mai puţini, dar nu din cauza Primăriei, ci din cauza faptului că Guvernul a alocat prea puţini bani ca să poată ajuta aceste centre”, spune Petru Mihancea, co-fondator al centrului.

Marcel Morar, co-fondator al centrului, suferă de această boală cumplită şi spune că statul ar trebui să se implice mai mult pentru a-i ajuta pe cei suferinzi.

"Acest centru să fie finanţat şi dotat corespunzător, cât şi în alte locuri, în care - mai ales în acele locuri în care incidenta sclerozei multiple este mai mare - să poată fi deschise alte centre de acest gen”, Marcel Morar, co-fondator.

În România sunt aproximativ opt mii de bolnavi care au nevoie de recuperare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult