România a primit aviz de la Comisia Europeană pentru a suspenda temporar exportul unor antibiotice și antitermice
Your browser doesn't support HTML5 video.
De la începutul sezonului, gripa a ucis 27 de persoane. În țară este în continuare stare de alertă epidemiologică.
Cu aproape 140 de mii de infecții respiratorii, într-o săptămână avem și primul focar de gripă. A apărut la o școală din județul Buzau, unde jumătate dintre elevii unei clase sunt bolnavi. Carmen Scîntei, epidemiolog șef DSP Buzău: „Erau deja șapte copii confirmați prin teste rapide cu gripă de tip B de către medicul de zonă. Și atunci noi am recoltat de la clase diferite”.
În urma acestor testări, alți 3 elevi aveau simptome de boală. Clasele au fost dezinfectate, iar în pauze se deschid geamurile. Copiii și profesorii poartă măști.
Elena Dobre, director școală: „Ceea ce trebuie să menționez eu este faptul că familia trebuie să fie responsabilă și să nu îi mai trimită pe copii la școală bolnavi”.
În tot acest timp, peste tot în țară, camerele de gardă sunt pline de copii și adulți. Au fost înregistrate peste 5.000 de cazuri de gripă clinică, cele mai multe în București.
În acest context, Comisia Europeană și-a dat acordul pentru ca România să suspende 3 luni exportul unor antitermice și antibiotice. Este vorba doar de medicamentele produse în străinătate, pe care distribuitorii le aduc în România, însă nu le vând pe piața de aici, ci peste hotare, acolo unde obțin profit mai mare. Discutăm de tratamente care în această perioadă sunt folosite de adulții și copiii care au gripă sau alte infecții respiratorii.
Măsura vine după multe săptămâni în care oamenii au găsit cu dificultate medicamentele necesare. Situația nu este nici acum mai bună.
Beatrice Speteanu, farmacistă: „Momentan, tot la copii este problema cea mai mare, sunt catagoria de vârstă cu cea mai mare nevoie de antibiotice. Vin rețete non-stop pentru antivirale, pentru antibiotice. Peste tot e o problemă, nu putem să spunem că dacă are generic îl găsim. Îl găsim foarte greu”.
Con. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Important este să ne cumpărăm medicamente dacă avem nevoie de ele și dacă sunt prescrise de medic. Spaimele și cumpăratul anticipativ și făcutul stocurilor sunt o altă caracteristică a comportamnetului la români, care de fapt iau șansa pacientului bolnav acum de a-și găsi medicamentele de care are nevoie”.
Confrom estimărilor, numărul îmbolnavirilor ar trebui să scadă spre finalul acestei luni.