Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România a început imunizarea cu serul ''Moderna''. Cu ce diferă față de vaccinul Pfizer

Your browser doesn't support HTML5 video.

România a început joi imunizarea cu serul ''Moderna'' a celor din categoriile de risc. Este al doilea vaccin anti-Covid aprobat în Uniunea Europeană.

6.443 de persoane au fost injectate până acum şi niciuna nu a avut reacţii adverse puternice. În paralel, a continuat şi imunizarea cu Pfizer. Peste 165 de mii au primit deja şi doza de rapel.

Peste 26 de mii de doze cu ser ''Moderna'' au fost distribuite în centrele de vaccinare din toată ţara.

Bărbat: ''Foarte bine, o înţepătură de albină, poate mai mică ca o albină, a mers foarte bine treaba”.

Printre primii care au primit acest ser sunt şi soţii Simion din Bucureşti. Bărbatul are 83 de ani şi spune că nu a mai făcut un vaccin din copilărie. Şi el şi soţia sa abia aşteaptă să îşi revadă nepoţii şi prietenii fără teamă că se vor îmbolnăvi.

La fel ca vaccinul Pfizer, şi cel de la Moderna este realizat prin tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acesta pătrunde în celulele umane, fără a afecta însă nucleul. Aici transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Apoi, în maximum șapte zile, fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate.

Citește și
coronavirus
Moment istoric pentru desfășurarea pandemiei. Numărul persoanelor vaccinate depășește infectările la nivel global

Rapelul se face la 28 de zile, iar serul este recomandat începând cu vârsta de 18 ani.

Spre deosebire de vaccinul Pfizer, cel de la Moderna vine deja preparat. Odată ce sticluţa este scoasă din frigider, trebuie lăsată 15 minute la temperatra camerei. Conţine 10 doze a câte 0,5ml, adică se pot vaccina 10 persoane.

Femeie: ''Suntem fericiţi că am reuşit să ne vaccinăm, este o mare realizare''. Bărbat: ''Tot am sperat în descoperirea unui vaccin sau a mai multor vaccinuri şi am aşteptat cu incredere''.

Până pe 16 februarie, persoanele programate pentru prima doză vor primi doar acest ser. Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iași: ''În paralel se administrează şi cea de a doua doză de vaccin Pfizer, la persoanele care au fost vaccinate cu prima doză, în urmă cu 21 de zile''.

Şi echipele de teren au primit doze Moderna pentru vaccinarea celor imobilizaţi la pat acasă sau în centrele de bătrâni.

Până la finalul lunii martie ar trebui să vină în ţara 430 de mii de doze.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult