Realitatea virtuală câștigă teren în medicină. Pacienții pot vedea cu ajutorul unor ochelari ce probleme de sănătate au
Your browser doesn't support HTML5 video.
Potrivit specialistilor, tot realitatea virtuală le diminuează anxietatea și teama.
Într-o clinică privată din Cluj Napoca, pacienții văd cu ajutorul unor ochelari ce probleme de sănătate au și prin ce urmează să treacă.
Tiberiu Maior, medic neurochirurg: „În momentul în care prezentăm o imagistică 3D, acceptarea actului medical este mult mai ușoară. Soluția medială este mult mai ușor să o explici pe baza unor modele 3D decât pe baza unei imagistici tradiționale.” Iar cei care merg la clinică din Capitală să-și facă un RMN primesc o cască specială. Se pot bucura de proiecția unor imagini liniștitoare în timpul investigației, iar reacțiile le sunt înregistrate. Medicii văd astfel ce zonă din creier se activează.
Radu Pârva, medic radiolog: „Pe această casca avem o oglindă, în spatele său este un ecran mare pe care rulează un filmuleț și pacientul poate vadă pe acestă oglindă ce se proiectează pe ecran. Ne permite să ne dăm seama dacă o tumoră este foarte aproape de centrul vorbirii și este foarte riscant să o scoatem sau aflăm că este în emisferul contralateral și putem să o scoatem cu un risc mai mic.”
Dr. Dan Mitrea, medic neurolog: „Le scade nivelul de anxietate cu aproximativ 30-35%, ceea ce înseamnă că un pacient care ar fi fost claustrofob sau la limită claustrofob va rezista fără probleme să facă această investigație.” Iar oamenii care se tem de ace pot alege laboratoare în care recoltarea de sânge se face tot cu ajutorul ochelarilor cu realitate virtuală.
Liliana Curea, corespondent Știrile ProTV: „Sunt într-un balon cu aer cald, am lovit o pasăre, vine poliția. Îmi ia datele cu ajutorul unei drone care este conectată la un card care se află pe mâna mea. Când drona din poveste s-a conectat la brațul meu pentru a-mi extrage datele cerute de polițist. Practic acela a fost momentul în care s-a recoltat și sângele.” Aceste dispozitive sunt folosite atât pentru adulți, cât și pentru copii. Însă deocamdată doar în clinici particulare.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital , pacienti , sanatate , realitatea virtuala
Dată publicare: 03-03-2024 18:24