Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima Farmacie Clinică din România a fost deschisă la Institutul „Marius Nasta”. Care sunt „bubele” din legislație

Your browser doesn't support HTML5 video.

A apărut prima farmacie clinică, într-un spital din România și funcționează în cadrul Institutului „Marius Nasta”, din Capitală.  

Rolul farmaciștilor este să ajusteze dozele de medicamente pentru pacienți în funcție și de celelalte tratamente și afecțiuni pentru a evita reacțiile adverse.

La nivel național, numărul farmaciștilor clinicieni este foarte mic, deși ei ar trebui să lucreze în fiecare spital.

Cei doi farmaciști clinicieni angajați acum la Institutul „Marius Nasta” supraveghează întreaga activitate când vine vorba de administrarea medicamentelor. În funcție de patologia bolnavilor, ei ajută medicii în stabilirea corectă a terapiilor, verifică dozele administrate și durata.

Andreea Lețiția Arsene, farmacost clinician, Marius Nasta: „Este foarte important ce terapie se alege în corelație cu alte medicamente pe care pacientul trebuie să le ia prin colabare cu colegii din laboratoare putem să verificăm sau să anticipăm apariția unor potențiale reacții adverse la medicamente''.

Citește și
atac cibernetic
DNSC, după ce pagina de Facebook a UMF Carol Davila a fost compromisă: Am recomandat ca Universitatea să sesizeze şi ANPC

Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: „Vorbim de pacienți cu afecțiuni respiratorii care au și afețiuni cardiace, neurologice, psihice, renale, hepatice. Medicația din aceste sfere cu siguranță nu poate să o cunoască în totalitate un medic. Este mult mai simplu ca atunci când faci o schemă de tratament să ai în echipă un farmacist clinician, care poate să coordoneze acest tip și acest algoritm de tratament''.

Genoveva Cadar, medic șef ATI Marius Nasta: „Ne consultăm ținând cont de unele deficiențe de aprovizionare și trebuie să găsim modalități de înlocuire, ne ajută foarte mult''.

Colaborarea dintre medicii ATI și farmaciștii clinicieni poate duce pe termen lung inclusiv la scăderea numărului de decese din secțiile de terapie intensivă. Și, prin supravegherea antibiogramelor, la reducerea infecțiilor asociate actului medical.

Doi farmaciști clinicieni lucrează și la Institutul Matei Balș, iar managerul vrea să mai angajeze încă unul.

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balș: „Farmacistul în anumite zone este mai pregătit decât clinicianul în ceea ce privește partea de chimie organică, condiționarea medicamentelor. Poate să vină cu idei noi de tratament”.

Dn cele 470 de spitale acrediate în acest moment în România, doar 115 au angajați farmaciști clinicieni. Asta deși recomandările spun să existe un astfel de specialist în fiecare unitate sanitară. Comparativ, în Europa sunt țări care au farmaciști clinicieni în fiecare secție de spital.

Mai grav este că mulți dintre specialiștii angajați la noi nu fac de fapt farmacie clinică, ci doar lucrează în farmaciile spitalelor.

În România sunt acum 508 rezidenți la farmacie clinică. Din păcate mulți dintre ei se vor îndrepta după terminarea rezidențialului către alte locuri de muncă decât spitalele de stat. Și asta din cauza salariilor mici și a faptului că este nevoie de ajustarea legislației pentru ca posturile din spital să fie accesate de ei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult