Premieră medicală în România. Un pacient bolnav de cancer de ficat a fost tratat cu ajutorul radioembolizării
Your browser doesn't support HTML5 video.
Medicii i-au introdus o substanță radioactivă să îi distrugă tumoarea care nu poate fi operată. 6 ani de pregatire au fost necesari, iar acum doctorii așteaptă ca statul să deconteze intervenția, așa cum se întâmplă în alte state europene.
Bărbatul de 47 de ani sufer de cancer de ficat. Boala a evoluat rapid, iar tumora nu putea fi operată. Singura șansă a pacientului a fost o intervenție minim invazivă realizată pentru prima dată în România, plătită printr-o sponsorizare.
Pacient: „Simțeam că nu mai am șanse. Mi-au dat foarte multă încredere în mine. A fost o veste extraordinară din toate punctele de vedere”.
Denumită radioembolizare, procedură a avut loc în două etape. În prima zi radiologul a introdus un dispozitiv prin artera femurală până la tumora din ficat. Apoi a injectat o substanța pentru a radiografia zona și a stabili unde trebuie să acționeze. A doua zi, fix în acel punct a introdus substanța radioactivă.
Dr. Mugur Grasu, medic primar radiologie intervenională IC Fundeni: „Am ajuns în vasul care hrănește tumora și acolo injectăm aceste partciule radioactive, astfel încât ele să intre strict în tumoră, să trateze doar tumora și să nu producă leziuni în alte zone din ficat”.
Substanța radioactovă a fost adusă din străinătate și pregătită la Institutul Oncologic București.
Dr. Mugur Grasu, medic primar radiologie intervenională IC Fundeni: „Izotopul râmâne acolo, are un timp de înjumătățire lung. Rămâne acolo mai multă vreme și timp de o lună iradiează tumora hepatică, partea de mapare, de simulare, este obligatorie pentru că există diverse comunicări între vasul care se duce în tumoră și alte vase care ar putea să iradieze în stomac sau în plămâni”.
O parte din echipa care a efectuat procedura a fost la pregătire în străinătate. Următorul pas va fi trasplantul de ficat.
Prof. dr. Irinel Popescu: „Boala este agresivă, a debutat în 2023, a trecut deja prin trei operații și această procedură de radioembilizare”.
În Germania, Franța sau Italia, o astfel de procedură costă între 25-30.000 de euro, însă este decontată. La fel și în Ungaria vecină. La noi sunt cam 300 de pacienți care ar avea nevoie de această intervenție''
O primă estimare a specialiștilor arată că în România o astfel de procedură ar costa aproximativ 100.000 de lei. Rămâne de văzut când și dacă statul o va deconta.