Peste 81.000 doze de vaccin AstraZeneca au ajuns în România. Cu ce diferă față de Pfizer sau Moderna
Your browser doesn't support HTML5 video.
Autoritățile au anunțat că vor deschide 180 de noi centre de vaccinare, dedicate imunizarilor cu AstraZeneca.
În plus, luni, 8 februarie, va fi livrat, pe calea aerului, încă un lot de vaccinuri Pfizer, de aproape 164.000 de doze.
După aproape 900.000 de doze împotriva Covid administrate deja în România, intră în depozite un al treilea vaccin, fabricat și stocat pe baza unor tehnologii diferite. Temperatura impusă de producător, o companie suedezo-britanică, e una de refrigerare, ceea ce a permis transportul auto, de la granița către platforma centrală și apoi spre cele regionale.
Romeo Feraru, purtător de cuvânt Institutul Cantacuzino: ”Primele 81600 de doze din vaccinul produs de firma AstraZeneca Oxford au ajuns astăzi la Centrul național de Stocare din cadrul Institutului național de cercetare dezvoltare medico-militară Cantacuzino.”
Din următorul transport, loturi mai mici vor fi distribuite și la celelalte centre regionale de depozitare. Pentru că nu e nevoie de depozitare în containere cu gheață carbonica, în curând vor fi deschise puncte mobile și locale pentru administrare.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: ”Apariția acestui vaccin va permite crearea unor centre în zone mai greu accesibile din punctul de vedere al lanțului de frig. Poate fi administrat și menținut în condiții între 2 și 8 grade, adică la temperatura din frigider, o perioadă de 6 luni.”
Testele de până acum arată că vaccinul AstraZeneca oferă protecție maximă categoriei de vârstă 18-55 de ani. Așadar, acesta acoperă exact categoria adulților activi.
Serul are în schimb cel mai lung interval între prima doză administrată și rapel, 8 săptămâni, spre deosebire de Pfizer - 3 săptămâni - și de Moderna: 4 săptămâni. Așadar, nivelul de anticorpi e obținut mai lent ca la celelalte variante, cu avantajul că și efectul ar putea fi mai durabil.
Vorbim, până la urmă, de o cursă între ce reușesc să ofere cercetătorii și ce "învață" acest inamic, trecând de la o gazdă la altă.
Cătălin Tucureanu, cercetător Institutul Cantacuzino: ”Reducem extinderea virusului în populație și reducem și această bază de selecție a mutațiilor. Anticorpii din serul acestora sunt încă capabili să neutralizeze infecția celulelor de către virus.”
Încă două vaccinuri împotriva covid sunt la un pas de autorizare. În Europa, Novavax, iar în Statele Unite Johnson&Johnson, care așteaptă, pe 26 februarie, aprobarea finală de la agenția locală a medicamentelor.