Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pericolul la care ne expunem atunci când folosim mănuși de protecție. Sfaturile specialiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ducem mâna la față, involuntar, când ne gândim. Facem acelaşi lucru şi când avem emoţii - bucurie, tristeţe, furie, frică.

Le simţim zilnic, chiar dacă nu sunt puternice. Toate presupun atingerea facială involuntară. Aşadar, în vremuri în care riscul de infectare cu noul virus este mare, apare întrebarea - cum putem conştientiza acest gest?

Bogdana Bursuc, psiholog: "Nişte stimuli externi, să ne lipim plasturi ca să vedem că e altă mână sau că e ceva diferit şi lucrul acesta trebuie schimbat pentru că noi ne obişnuim, ca şi specie s-ar putea să funcţioneze cu plasture o zi, două".

Psihologii ne sfatuiesc să schimbăm culoarea plasturelui şi locul în care îl aplicăm - astfel încât să nu ne obişnuim cu el şi să îl ignorăm. Tot specialiştii ne spun că trebuie să fim foarte atenţi atunci când folosim mănuşi chirugicale. Pe lângă protecţie, oferă şi confort psihologic şi ne pot induce în eroare.

Bogdana Bursuc, psiholog: "Le folosim ca de obicei pentru că suntem protejaţi şi nu facem atenţie unde punem mâna şi după ducem mâna la păr sau ne scărpinăm pe faţă şi în realitate îmi dau seama după, dacă îmi dau seama sau uneori chiar nu îmi dau seama şi tot ce e pe mănuşa, eu pun în contact cu fața."

Citește și
coronavirus
Coronavirus România, LIVE UPDATE 12 aprilie. 6300 de cazuri confirmate până duminică. Situația pe județe

O recomandare internaţională pentru cei care poartă mănuşi este să pulverizeze pe ele un parfum care nu le place. Aşa vor fi mai conştienţi de ele. Sau le pot desena, pentru a le atrage atenţia în momentul în care duc mâna spre fatză.

O altă preocupare în această perioadă este protejarea, chiar şi în locuinţă, a copiilor mici.

Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: "O colegă mă întrebă: cum fac să protejeze copilul când ei îşi duc degetul la gură, şi atunci un sfat este să îl speli la ore fixe, din 2 în două ore, pe mână şi pe faţă, apoi trebuie emoliat. Şi creioanele cu care copilul desenează trebuie dezinfectate."

De asemenea, jucăriile pe care le duc micuții la gura se spală cu apă şi săpun. De mai multe ori pe zi. Pentru protecţia copiilor, lăsaţi încălţămintea în afara casei. Iar când veniţi de afară, puneţi toate hainele purtate într-o pungă.

Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: "Ne spălăm pe mână şi pe fata dimineaţa, seara şi încă o dată de-a lungul zilei pentru că pielea se usucă şi din cauza spălării compulsive, trebuie să folosim produse emoliente, atât pentru față, cât şi pentru mâini."

Specialiştii mai spun că trebuie spălate fața, urechile şi părul de fiecare dată când revenim în casă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult