Pacienţii cu afecțiuni neurologice de la spitalul din Buhuşi se pot recupera mai rapid cu ajutorul inteligenţei artificiale
Your browser doesn't support HTML5 video.
La spitalul din Buhuşi, de exemplu, pacienţii cu afecțiuni neurologice au șansa unei recuperări mai rapide cu ajutorul tehnologiilor care implică inteligenţa artificială. Învaţă din nou să îşi coordoneze mişcările şi recuperarea este mult mai rapidă decât în cazul asistenței oferite de un kineto-terapeut. Datorită unui aparat, pacienții cu afecţiuni neurologice sau cu sechele după un accident vascular au mai multe șanse să revină la o viață normală. Pacient: „Am început să coordonez altfel mişcările, să mă simt mult mai bine. Atât membrele inferioare, cât şi cele superioare şi sunt foarte foarte mulţumit.” Recuperarea este mai rapidă, spun medicii, pentru că limitele până la care poate fi forţat membrul afectat sunt stabilite de inteligenţa artificială. În plus, si durata recuperării e mai mică.
Mihaela Jaleru pacientă: „Robotul pune în mişcare corpul şi părţile care sunt afectate.”
Reporter: Aţi simţit vreo îmbunătăţire?
Mihaela Jaleru pacientă: „Da, da, am simţit, merg mai uşor. Merg mai bine ca înainte.” Adela Horvat, bioinginer medical: „Echipamentele sunt capabile să preia de la pacient orice mică mişcare şi să adapteze mişcarea.” Andrada Lichi, medic: „Urcatul scărilor implică efort din partea dumneaei, efort din partea kinetoterapeutului. Cu ajutorul aparatului este într-un ham, deci nu are cum să cadă să se lovească.”
La spitalul din Buhuși vin oameni din toată țara. Constantin Poiană, manager spital: „Adresabilitatea a crescut, depăşind cu mult graniţele judeţului. Vorbim despre pacienţi din toată regiunea nord-est şi chiar din alte regiuni ale ţării.” Aparatura are însă limitele ei. Ultimul cuvânt în recuperarea pacienților îl are, desigur, medicul.
Sursa: Pro TV
Etichete: Bacau , spital , pacienti , inteligenta artificiala
Dată publicare: 14-10-2024 07:31