Pacientă din Alba aflată în stare critică din cauza COVID-19, salvată prin transfuzie cu plasmă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Doctorii au reuşit să găsească plasmă doar la colegii lor din Neamț. Situaţia rămână însă dificilă pentru că foştii pacienţi cu Covid-19 accepta greu să doneze plasmă.
Pacienta a ajuns la spitalul judeţean de urgenţă din Alba Iulia cu şanse foarte mici de supravieţuire. Doctorii au făcut tot posibilul să găsească plasmă hiperimună, de la un pacient deja vindecat. Cum în judeţ nu au găsit rezerve, apelul lor a avut ecou în Piatră Neamţ.
Silviu Tuzes, şef secţie ATI: "Şansele erau foarte, foarte mici, pacienta era la limita supravieturii de aceea a trebuit să o intubăm şi să o ventilăm, din fericite rezultatul benefic şi acum pacienta este stabilia, echilibrată, cooperantă, respira spontan // a fost primul caz şi datorită faptului că nu există plasmă la nivel naţional.”
În toată ţara sunt foare puţini cei care aleg să doneze după ce se vindecă de noul coronavius.
Dan Crainic, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia: "Problema cea mai mare este că nu există plasmă în ţară şi este greu de procurat în sensul că plasma trebuie administrată specific. Apelul nostru este să prezinte cât mai mulţi să doneze plasmă, astfel ne vor ajuta să salvăm pacienţi care suferă de această boală.”
Acum starea pacientei este una bună, iar în câteva zile va fi transferată de la terapie intensivă în secţia de boli infecţioase şi apoi va fi externată.
Între timp, cei de la Centrul de Transfuzii din Alba au sunat sute de persoane pentru a dona, însă până acum, de la începutul pandemiei doar 6 persoane au ales să facă acest gest.
Anca Bojan, centrul de Transfuzie Alba: "Receptivitatea foştilor bolanvi este foate scăzută, facem un apel oamenii să vină să incerece să treacă peste anumite frici să încerce să salveze şi alte persoane.”
Cei care nu mai au virusul şi vin să doneze trebuie să nu aibă alte afecţiuni medicale.