(P) Modalitatea corectă de periaj al dinților, cu Dana Rogoz
Iar Dana Rogoz, care a acceptat provocarea campaniei Zâmbește România, încurajează acest lucru.
Ignorate, primele simptome ale problemelor gingivale pot progresa până la o stare mult mai serioasă, ireversibilă, care poate cauza pierderea dinților.
Dana Rogoz recunoaște că și ea se numără printre cei 81% dintre români care se confruntă cu probleme dentare, tocmai de aceea merge periodic la medicul stomatolog. Ba chiar ”uneori, când apune soarele, scuip sânge”, susține ea amuzată.
Însă e important de știut că scuipatul sângelui în timpul periajului dentar sau în timpul folosirii aței dentare, la fel ca gingiile inflamate și roșii, pot fi semne ale gingivitei. Cu toate acestea, gingivita este tratabilă, cu condiția ca semnele să nu fie ignorate.
În acest caz, este necesar un consult al medicului stomatolog care va stabili un ritual corect al igienei orale a pacientului (cum ar fi perierea dinților de 2 ori pe zi cu o perie cu perii moi, folosirea aței dentare, a apei de gură și controalele dentare regulate) – exact ce a făcut și Dana.
Ajunsă pe scaunul medicului stomatolog, Dana Rogoz a dat dovadă de conștiinciozitate și ne-a arătat modalitatea corectă de periaj al dinților, dar a și primit sfaturi importante legate de felul în care gingiile inflamate ar trebui îngrijite. Iată pașii pentru menținerea unor gingii sănătoase:
Pasul 1: Spală-ți dinții după fiecare masă pentru a îndepărta placa bacteriană şi a preveni apariţia cariilor.
Pasul 2: Încearcă să-ți periezi dinții 2 minute pentru a fi sigur de curăţarea tuturor dinţilor şi măselelor şi pentru a-ți păstra întreaga cavitate bucală sănătoasă.
Pasul 3: Folosește ața dentară sau periuțele interdentare pentru acele zone ale dinților în care periuța de dinți nu poate ajunge pentru o curățare optimă.
Pasul 4: Folosește apa de gură. Pentru ca ritualul îngrijirii orale să fie complet, medicii de asemenea recomandă clătirea cu apă de gură timp de 1 minut, după perierea și curățarea dinților cu ață dentară sau cu periuțele interdentare.
Pasul 5: Fă-ți timp pentru un control de rutină la medicul stomatolog. O vizită la stomatolog reprezintă și un prilej bun de a depista și alte posibile afecțiuni.
Dana Rogoz a mai dezvăluit, în cadrul mini-seriei online Zâmbete cu mii de fani, ce poveste din copilăria sa a determinat-o să aibă grijă de dantură și să meargă la control regulat, o dată la 6 luni, dar am aflat pe larg ce înseamnă de fapt afecțiunea gingivală.
Urmăriți video-ul integral: