Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Afecțiunile cu care se va confrunta 40% din populaţia lumii în 20 de ani. Avertismentul OMS

Your browser doesn't support HTML5 video.

Din cauza poluării şi a încălzirii globale, tot mai mulţi oameni suferă de alergii. Iar în 20 de ani, 40% din populaţia lumii se va confrunta cu aceste afecţiuni, ne atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

La noi în ţară, oraşele aglomerate, pline de betoane şi fără spaţii verzi, foarte poluate, îi pot îmbolnăvi pe locuitori.

Temperaturile tot mai mari în afara sezonului de vară şi creşterea dioxidului de carbon din atmosferă au un rol important în apariţia alergiilor de sezon, spun specialiştii. Iar zilele călduroase ajută la dezvoltarea plantelor care elimină polen. Aşa apar problemele, mai ales în oraşele aglomerate.

''Vorbim de o perioadă din ce în ce mai mare în care în aer sunt cantităţi mari de polen. Ne putem aştepta ca de la un an la altul să existe suferinţe respiratorii de tip alergic din martie, aprilie până în octombrie'', spune medicul Poliana Leru.

Ambrozia, platanul şi mesteacănul sunt doar câteva dintre speciile răspândite în marile oraşe care îi pot afecta pe cei care suferă de alergii. Oamenii se trezesc cu rinite, astm sau bronşite.

Citește și
Sinusuri
Dureri puternice de cap atunci când suntem răciți, semn de neignorat

''Agresivitatea unor plante a crescut, invadează terenurile, se extind, invadează terenurile. Trebuie să ştim ce se întâmplă şi în aer. Acest lucru se poate realiza numai prin masurători de aerobiologice'', spune medicul Poliana Leru.

În urma acestor măsurători, ar trebui date avertizări populaţiei, la fel ca în cazul alertelor meteo. Doar că singurul loc din România în care se măsoară cantitatea de polen din aer este la spitalul Colentina din Capitală, unde există un aparat donat de francezi.

Asta în timp ce țări precum Franţa, Italia sau Austria au peste 70 de astfel de staţii. Şi nu stăm mai bine nici când vine vorba de tratarea bolnavilor. În Bucureşti de pildă, există o singură secţie de alergologie, la spitalul Malaxa unde prin teste rapide oamenii află la ce sunt alergici.

Temperaturile în creştere nu sunt singura cauză a răspândirii polenului şi prin urmare a agravării alergiilor. Poluarea chimică reprezintă un alt factor cheie.

Studiile arată că eliminarea dioxidului de carbon în atmosferă este practic o pompare a unor steroizi în plante. Poluarea ajută la dezvoltarea lor, chiar dacă este vorba de cele dăunătoare: cresc mai repede şi produc mai mult polen. Dacă vom continua să poluăm atmosfera ca până acum, în câţiva ani vom avea în aer o cantitate de polen mai mare cu 60 până la 100 de procente.

Datele Agenţiei Europene de Mediu arată că în România 28.000 de oameni mor prematur din cauze asociate aerului poluat.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult