OMS vrea taxe duble la alcoolul din Europa. România ocupă locul 2 la consum
Your browser doesn't support HTML5 video.
Zeci de mii de vieți ar putea fi salvate în fiecare an, inclusiv la noi. România ocupă locul 2 în Europa la consumul intens de alcool.
Un bărbat recunoaște că a început să bea câte un pahar de bere pe zi, până când a ajuns la 2 litri.
Reporter: Cum erați după ce consumați alcool? Consumator: ”Mm, nu prea bine”. Reporter: Dar, totuși, ați continuat să beți. Consumator: ”Da!” Reporter: Ce v-a determinat să va opriți? Consumator: Vârsta și boala. Reporter: V-ați îmbolnăvit! Consumator: ”Da.” Reporter: Ce-ați pățit? Consumator: ”Operație de colon."
Zilnic, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași ajung cel puțin 6 pacienți, dependenți de alcool. Mulți vin în comă. Anul trecut, aici au fost tratați aproape 1.800 de pacienți, în mare parte bărbați.
Dr. Raluca Prepeliță, psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola: "Alcoolul se asociază cu tulburările psihice, sunt pacienți depistați cu anxietate, psihoze, depresie, care asociază consumul de alcool. De la consumul ocazional până la dependențe nu sunt foarte mulți pași, motiv pentru care mulți dintre dumnealor au continuat să consume o cantitate din ce în ce mai mare de alcool."
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că șapte tipuri de cancer sunt provocate de consumului excesiv de alcool: de la esofag, sân sau ficat.
Cătălin Costovici, medi primar oncologie: ”Chiar în majoritatea cancerelor din sefar ORL, toți, da chiar toți pacienții consumau alcool. Se recomandă maximum 300 de mililitri de bere, un pahar de vin 50 mililitri de tărie, pe aici ai trebui să fim în zona safe, dincolo de zona aceasta, sigur că avem elemente nocive. Există consum ocazional de anvergură și consum nociv, fiecare dintre ele sunt la fel de nocive. Indiferent că consum cumulativ o cantitate limitată sau mult, toxicitatea e aceeași."
Pentru a reduce cazurile de cancer, Organizația mondială a Sănătății recomandă dublarea taxelor la alcool în Europa. Acest lucru ar preveni apariția a aproximativ 10 mii de cazuri noi și salvarea de la moarte a altor 5 mii de oameni, în fiecare an.
Potrivit OMS, din 4,8 milioane de cazuri noi de cancer în fiecare an în Europa, 1,4 milioane sunt "legate" de consumul de alcool și 180.000 sunt cauzate direct de consumul de băuturi alcoolice.