Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oamenii bogați sunt genetic mai expuși la riscul de a face cancer. Ce arată studiile

Persoanele bogate prezintă un risc mai mare de cancer decât restul oamenilor, arată un nou studiu realizat la Universitatea din Helsinki, Finlanda.  

Noul studiu a examinat relația dintre statutul socio-economic și o serie de boli. Constatările sugerează că persoanele care au privilegiul de a se bucura de un nivel ridicat de trai prezintă, de asemenea, un risc genetic mai mare de cancer de sân, de prostată și alte tipuri de cancer.

În schimb, experții au afirmat că persoanele mai puțin bogate sunt genetic mai predispuse la diabet și artrită, precum și la depresie, alcoolism și cancer pulmonar.

Conducătorul studiului, Dr. Fiona Hagenbeek, de la Institutul de Medicină Moleculară din Finlanda (FIMM) al universității, a declarat că rezultatele inițiale ar putea conduce la adăugarea scorurilor de risc poligenic - utilizate pentru a măsura riscul de boală pe baza geneticii - la protocoalele de screening pentru anumite boli.

„Înțelegerea faptului că impactul scorurilor poligene asupra riscului de boală depinde de context poate duce la protocoale de screening stratificate în continuare", a declarat Dr. Hagenbeek pentru South West News Service, conform NYP.

Citește și
SPITALE GAZA COPII
21 de copii bolnavi de cancer au fost transferaţi din Gaza în Egipt

„De exemplu, în viitor, protocoalele de screening pentru cancerul de sân ar putea fi adaptate astfel încât femeile cu un risc genetic ridicat și care au un nivel ridicat de educație să beneficieze de screening mai devreme sau mai frecvent decât femeile cu un risc genetic mai scăzut sau mai puțin educate", a spus ea.

Pentru a realiza studiul, echipa Dr. Hagenbeek a extras date genomice, SES și de sănătate de la aproximativ 280 000 de finlandezi, cu vârste cuprinse între 35 și 80 de ani.

Studiile anterioare au arătat prezența unor diferențe în ceea ce privește riscul, similar cu ceea ce au descoperit cercetătorii de această dată.

Acest studiu a fost prezentat ca fiind primul care a căutat legătura dintre 19 boli comune ale țărilor cu venituri ridicate.

„Majoritatea modelelor de predicție a riscului clinic includ informații demografice de bază, cum ar fi sexul biologic și vârsta, recunoscând că incidența bolii diferă între bărbați și femei și este dependentă de vârstă”, a declarat Dr. Hagenbeek.

„Recunoașterea faptului că un astfel de context contează și atunci când se încorporează informații genetice în asistența medicală este un prim pas important. Acum putem arăta că predicția genetică a riscului de boală depinde, de asemenea, de mediul socio-economic al unui individ. Deci, în timp ce informațiile noastre genetice nu se schimbă pe parcursul vieții noastre, impactul geneticii asupra riscului de îmbolnăvire se modifică pe măsură ce îmbătrânim sau ne schimbăm circumstanțele", a declarat medicul.

Cercetătorii au subliniat că se pot face eforturi suplimentare pentru a înțelege pe deplin legăturile dintre anumite profesii și riscul de îmbolnăvire. De asemenea, studiile ar trebui să fie efectuate și în țările cu venituri mai mici, au spus ei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult