Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O simplă analiză de sânge ar putea detecta cancerul la sân cu până la doi ani înainte de diagnostic

Un simplu test de sânge care caută modificări la nivelul unui grup de proteine din organism ar putea detecta cancerul de sân cu până la doi ani înainte de diagnostic, potrivit cercetătorilor.

Experții au identificat un tip de test de sânge care se concentrează pe un set de șase proteine care pot fi la niveluri mai mari sau mai scăzute cu până la doi ani înainte de diagnosticarea cancerului de sân, potrivit The Independent.

Oamenii de știință au spus că descoperirile lor, prezentate la cea de-a 13-a Conferință Europeană pentru Cancerul de Sân, ar putea „să constituie baza analizelor de sânge pentru persoanele cu predispoziție genetică sau antecedente familiale de cancer de sân”, pentru a asigura diagnostic și tratament din timp.

„Aceste proteine ​​ar putea constitui baza pentru un test de sânge pentru depistarea timpurie a cancerului de sân la femeile cu risc mai mare”, a spus Sophie Hagenaars de la Centrul Medical al Universității Leiden din Țările de Jos, potrivit Wales Online.

Studiul, numit Trial Early Serum Test Breast (TESTBREAST), a analizat 1.174 de femei din Țările de Jos care prezentau un risc ridicat de cancer de sân, fie din cauza antecedentelor familiale, fie pentru că au variante de gene asociate cu un risc crescut.

Femeile au participat la controale regulate ale sânilor și au dat mostre de sânge de-a lungul celor 10 ani în care a avut loc studiul. Cercetătorii au folosit o tehnică cunoscută sub numele de spectrometrie de masă pentru a analiza proteinele din probele de sânge.

O analiză a 30 de probe de sânge – prelevate de-a lungul timpului de la trei femei care au fost diagnosticate cu cancer de sân și trei femei care nu au fost diagnosticate – a arătat modificări ale nivelurilor unui set de șase proteine.

Doamna Hagenaars a spus: „Este important de remarcat că am găsit mai multe variații ale nivelurilor de proteine ​​din probele de sânge ale femeilor, în comparație cu probele de sânge colectate de la o singură femeie care a dezvoltat cancer de sân. Acest lucru arată că testarea ar trebui probabil să se bazeze atât pe proteine ​​​​care diferă între femeile cu și fără cancer de sân, cât și pe proteinele care se modifică la o persoană în timp.”

Cercetătorii intenționează să investigheze concluziile pe un grup mai mare de persoane, ca parte a studiului lor TESTBREAST.

Doamna Hagenaars a spus: „Dacă cercetările ulterioare validează concluziile noastre, această testare ar putea fi folosită pe lângă tehnicile de testare existente. Testele de sânge sunt relativ simple și nu sunt deosebit de dureroase pentru majoritatea oamenilor, așa că oamenilor li se pot oferi analizele ori de câte ori este nevoie.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult